Računari i Galaksija

Теслина визија интернета у Галерији O3one

Teslina vizija interneta У Галерији "O3one" у Београду до 13. јула отворена је изложба "Теслина визија Интернета", настала поводом 10. јула, рођендана Николе Тесле, а инспирисана његовим пројектом "Светски систем" из 1900. Изложбу су организовали Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) и Музеј Николе Тесле, а аутор изложбе је Лазар Бошковић. Никола Тесла је још почетком прошлог века, говорећи ондашњим техничким речником, описао у 12 тачака оно што се данас зове бежични Интернет, мобилна телефонија и GPS.

Идеја изложбе "Теслина визија Интернета" је да покаже на који начин је све што је Тесла поменуо, сваком данашњем кориснику Интернета доступно ‐ било путем рачунара, било преко мобилног телефона. То је постигнуто упоредном инфографиком Теслиних визионарских речи и старих фотографија технике из Теслиног времена ‐ на једној страни, а на другој страни описом информационо‐комуникационих технологија данашњице чију окосницу чини управо Интернет. Изложбу су отворили в.д. директора РНИДС‐а Бранислав Анђелић и директор Музеја Николе Тесле Владимир Јеленковић и при том најавили да је ово само зачетак ширег пројекта сагледавање Теслиног дела у светлу комуникација и нових технологија. Наставак пројекта је предвиђен за јесен, такође у Галерији "O3one", где ће бити одржаване трибине, округли столови, пројекције филмова о Тесли, 3D презентације Теслиних лабораторија и друге активности.

Pročitajte i:  RNIDS poklanja Neo Geo RNIDS i još 50 fontova srpske ćirilice

Лазар Бошковић је изјавио да изложба јасно показује да је човечанство још почетком прошлог века могло да добије претечу данашњих информационо‐комуникационих технологија, само да су инвеститори смели и хтели да уложе средства у Теслине визионарске идеје. По његовим речима, постоје научне тврдње да се све на овом свету састоји од само две ствари: енергије и информације. Никола Тесла је разумео и знао како оне заједно ‐ и енергија и информација, могу да се пренесу на даљину, и то бежично и бесплатно, свуда и за свакога. Управо ово друго ‐ бесплатна енергија за све, вероватно га је и осујетило у тим плановима, јер је то била опасност да се угрозе постојећи монополи на изворе енергије. Комплетан садржај изложбе доступан је и кроз инфографику на посебном интернет сајту, са истоименом адресом на оба национална интернет домена, www.teslinavizijainterneta.rs и теслинавизијаинтернета.срб. Дизајн изложбе дело је Душана Војнова, из Orange студија.

Извор: рнидс.срб

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,