BIZIT plus

Cena dobrog poslovanja

Dynamic AX je dobro poznato ERP rešenje kompanije Microsoft, a dobro poznata rešenja su idealna ako želite da uozbiljite svoje poslovanje…

photodune-1699487-businessman-hand-drawing-business-graph-m

Izbor dobrog ERP sistema je tek drugi korak u digitalizaciji poslovanja – najpre morate čvrsto da odlučite da vam je dobro planiranje i izveštavanje neophodno, što je u zemlji poslovnih improvizatora i avanturista prilično smela odluka. Ipak, ERP je deo planiranja, a planiranje je osnova svakog dobrog posla jer ne možete da sklopite „životni deal“ svakog dana, baš kao što se svakog dana nećete i zaljubiti. Zato svaki tekst o ERP sistemu počinje nizom upozorenja o tome kako se pažljivo treba pripremiti za uvođenje ERP‑a. Enterprise Resource Planing je zapravo planiranje, pa treba isplanirati pravilno uvođenje planiranja. Pokušajmo malo da spustimo loptu i da ERP nazovemo „Efikasnom Rutinom Poslovanja“, što ona u suštini i jeste. Kao što ERP mora da se prilagodi vašem poslovanju, ozbiljno treba da razmislite i o prilagođavanju i optimizaciji vaših radnih procesa.

Pokrenimo posao

I to je početna, a možda i ključna tačka u uvođenju ERP‑a. Naime, Microsoft Dynamics AX nije samo softver koji se instalira ili servis koji odmah možete da koristite. Standardizovanje radnih procesa, analiza kritičnih tačaka i uskih grla, te uočavanje i prepoznavanje pravih potreba preduzeća su neophodni koraci da bi uvođenje ERP‑a imalo smisla.

Microsoft‑ovo rešenje pruža niz dodatnih mogućnosti i integracija s ostalim Microsoft servisima i softverom. To ne samo da olakšava uvođenje ERP‑a, već otvara mogućnosti da se ERP poveže s moćnim alatima za brigu o korisnicima (CRM) ili za poslovno izveštavanje (BI) koje će dati potpuno novu dimenziju vašem poslovanju, olakšati vam analizu tržišta i kasnije predviđanje. Možda ćete i potpuno promeniti vaš način razmišljanja raznolikošću dokumenata i izveštaja koje možete da dobijete o prethodnom i sadašnjem poslovanju, ali i o predviđanjima i trendovima koji se očekuju.

Nije zanemarljiva ni činjenica da New Dynamics AX podržava i hybrid cloud – informacionu strukturu u kojoj je deo resursa u IT centru firme, a deo se iznajmljuje u oblaku. Kompanije koje uvode ERP su, istini za volju, uglavnom dobrostojeće i već su pozamašno investirale u IT infrastrukturu. Preporuka da se pređe u cloud takođe stoji, ali ako je u postojeći IT sistem već uloženo dosta, potpuni prelazak u oblak u jednom potezu bi takođe mogao da iziskuje značajne investicije. Ovako, možete da zadržite deo resursa kod sebe i da ih dopunjujete cloud resursima i servisima. Analitički gledano, postepena migracija odgovara mnogim srednjim i velikim preduzećima, ne samo iz finansijskih razloga, već i zbog praktičnih razloga da neki podaci budu dostupni samo lokalno.

Pročitajte i:  Microsoft najavio gašenje podrške za Office 2016 i Office 2019

Ubrzajmo posao

Implementacija ne treba da bude primarna briga – menadžer ili upravljački tim treba da ima poverenja u implementatore i da u okviru preduzeća nađe ljude koji će sarađivati s timom za implementaciju. Obuka i sertifikacija za implementaciju ERP sistema se ne završava za jedan dan, a i uvođenje i prilagođavanje specifičnim potrebama takođe može da potraje.

Nije na odmet podsetiti da Microsoft porodica ERP rešenja obuhvata Dynamics NAV i Dynamics AX. ERP rešenja uvek implementiraju Microsoft partneri, a na našem području ćete naći niz sertifikovanih partnera za Dynamics NAV, ali samo tri sertifikovana partnera za Dynamics AX. Ova činjenica već sama za sebe govori da je Dynamics AX kompleksniji i sveobuhvatniji ERP, te da je namenjen sistemima s većim prohtevima.

O svim detaljima implementacije najbolje je da se konsultujete s izabranim partnerom. Naravno, veoma značajnu ulogu ima i to u kojoj privrednoj grani poslujete, pa ćete često čuti za Microsoft partnere koji se istakli ili čak specijalizovali za neke privredne grane poput građevine, finansijskih usluga, maloprodaje, javnih službi i slično. Reputacija uspešnosti implementacije ERP‑a za neku branšu ne stiče se lako. Specijalizovani partneri za implementaciju Dynamics AX rešenja često potiču iz same branše, dobro su im poznati proizvodni procesi, kritične tačke, pa je brzina i uspešnost implementacije često veća.

Pročitajte i:  Microsoft testira oglase u Windows 11 Start meniju

Činjenica da se Dynamics AX preporučuje pre svega većim sistemima i kompanijama, ne treba da vas spreči da razmišljate baš o ovom rešenju. Čak i ako ste srazmerno mala kompanija, ulaganje u Dynamics AX može da se pokaže kao značajan zamajac vašem poslovanju i prilika da posao razvijete.

Precizno definisanje svih poslovnih procesa, kompletiranje potpune propratne dokumentacije, evidencija i praćenje kroz poslovnu dokumentaciju, kreiranje tutorijala za standardne procese kao i za procese koji se ređe primenjuju, te izveštaji i analitika iz samog Dynamics AX‑a su samo deo mogućnosti koje pruža nova verzija ovog ERP‑a. Tome treba da dodamo i mogućnost daleko veće personalizacije radnog panela koji sada omogućava da se zaposleni rasterete svih nepotrebnih (ili njima nedostupnih) elemenata na ekranu i tako koriste ERP na vrlo pregledan i savremen način koji im neće oduzimati vreme od njihovih uobičajenih radnih zadataka. Za one koji su navikli na Microsoft Office, korisna je integracija koja omogućava obradu dokumentacije ili popunjavanje formulara u Office 365 ili Office 2016 alatima i njihovo jednostavno preslikavanje u Dynamics AX. Naravno, sve ovo će biti dostupno uz punu saradnju s partnerom za implementaciju.

Analizirajmo posao

Menadžerima najčešće nije previše važno da li je njihov IT sistem na zemlji ili u oblaku, već kako njihova kompanija funkcioniše. Dynamics AX pruža stalni uvid u tekuće troškove i nudi alatke za prilično dobro budžetiranje. To se odnosi na sve aspekte poslovanja, od redovnih troškova do vanrednih izdataka ili potreba da se neki resursi servisiraju ili obnove.

Uspešnost poslovanja može da se potraži u vrlo fleksibilnim izveštajima. Za Dynamics AX postoji mnoštvo uzoraka po kojima se prave izveštaji o poslovanju pa možete da primenite neki od njih, ali najlepša činjenica je da sve ove templejte možete da korigujete ili modifikujete prema potrebama. Svaki menadžer zna da merilo uspešnosti ne mora da bude samo ono koje je zapisano u templejtu, već dobrim delom sam određuje kratkoročne i dugoročne ciljeve, ne dozvoljavajući da ga izvršavanje kratkoročnih ciljeva omete u dugoročnim planovima.

Pročitajte i:  Nvidia sada vredi više od Amazon-a i Alphabet-a

Integracija s Power BI sistemom za izveštavanje pruža sasvim novu dimenziju u vizuelizaciji i predstavljanju svih stavki poslovanja, ali omogućava i nove vidove interakcije poput posmatranja budućnosti u raznolikim scenarijima tipa „šta bi bilo kad bi bilo“ u kojima možete da planirate poslovne poteze u zavisnosti od stanja na tržištu ili uočenih trendova. Za zahtevne menadžere ova integracija može da bude od neprocenjive vrednosti, kako za održanje tekuće produktivnosti, tako i za proveru dugoročnijih poslovnih vizija.

Upravljajmo poslom

Iako je vreme implementacije AX‑a uglavnom duže nego za Dynamics NAV, Dynamics AX iz mnoštva ERP rešenja izdvaja upravo njegova fleksibilnost i mogućnost da se prilagodi raznim uslovima poslovanja. U samom srcu sistema je robusni sistem koji će vam omogućiti definisanje svakog proizvodnog procesa, od izrade prototipa do definisanja cene u zavisnosti od cene materijala, rada i energije za bilo koji obim proizvodnje. U jezgru Dynamics AX‑a je i poznati sistem koji će vas rešiti svih briga oko finansijskog poslovanja vaše kompanije, a koji će vredni implementatori takođe prilagoditi lokalnim uslovima poslovanja i vašim potrebama. Uz dodatke koje smo pomenuli, Dynamics AX je izvanredan alat da upravljate svojim poslom i ne dozvolite da posao upravlja vama.

Sertifikovani Microsoft Dynamics AX partneri:

Adacta

IN2

Merit Solutions

Voja Gašić

 

Objavljeno u časopisu PC#232

 

Facebook komentari: