Engleski tabloid se gasi posle skandala s hakerisanjem mobilnih telefona

Engleski tabloid News of the World biće ugašen posle nedeljnog izdanja, izjavila je kompanija, zbog optužbi da se zaposleni tih novina hakerisali mobilne telefone osoba o kojima su pisali, uključujući slavne ličnosti, političare, članove kraljevske porodice pa i čak i jedne žrtve ubistva. Prethodni urednik Endi Kolson, koji je podneo ostavku u januaru zbog optužbi za hakerisanje, verovatno će biti uhapšen za nekoliko dana. Trojica zaposlenih i dvojica novinara već su uhapšeni pre nekoliko meseci.

Biće to krah novina koje postoje sto šezdeset osam godina i imaju više od dva miliona i šesto hiljada pretplatnika. Vikend izdanje biće objavljeno bez ijedne reklame, a sav prihod od prodaje biće uplaćen u dobrotvorne svrhe. Oko dve stotine zaposlenih će automatski ostati bez posla.

Ispostavilo se da je hakerisanje mobilnih uređaja bilo rasprostranjenije nego što se prvobitno verovalo. A ove nedelje se pročulo da se privatni detektiv mešao u policijsku istragu time što je upao na mobilni telefon nestale tinejdžerke i obrisao poruke s govorne pošte. To se dogodilo pre devet godina, neposredno pre nego što je pronađeno telo nestale trinaestogodišnjakinje.

Skotland jard je pre nekoliko dana obavestio pedeset dve porodice koje su ostale bez svojih voljenih zbog ubistava i postavljenih bombi u Londonu 2005, kao i porodice vojnika poginulih u Iraku i Avganistanu,  da postoji mogućnost da su zaposleni News of the world hakerisali njihove mobilne telefone. Tabloid je hakerisao i telefone Sijene Miler, Džada Loua, Eli Mekferson i Hju Granta.

Pored toga, pretpostavlja se da je tabloid platio više od sto dvadeset hiljada evra policajcima kako bi se domogao poverljivih podataka.
Izvor: CNET News

Tagovi: , ,