Loše vesti za Android | PC Press

Loše vesti za Android

Najmoćnija zajednica nezavisno krojenih Android ROM-ova prestaće 31.12.2016. godine sa radom na novim projektima i podrškom za stare. kompanioja Cyanogen je potvrdila da CyanogenMod prestaje da postoji, zajedno sa popularnim nightly verzijama, koje se završavaju sa početkom nove godine.

Osnivač kompanije koja je iznedrila i Cyanogen OD, Stiv Klondajk je napustio kompaniju i vratio se volonterskom “kuvanju” ROM-ova, koji će od sad biti poznati kao Lineage. Upravo Lineage bi trebala da bude prava evolucija Cyanogen ROM-a, sa podrškom koju Stiv nije imao u staroj kompaniji.

Raspadanje Cyanogen ekipe traje već neko vreme, uprkos uspešnog starta sa OnePlusOne telefonom koji se potpuno oslanjao na Cyanogen ROM. Ovo takođe znači i da će podrška za OnePlusOne, zajedno sa novim ROM-ovima prestati da postoji – i da je ono što vidite 31.12.2016. biti poslednja verzija. Open source projekti i kod će ostati dostupni za sve koji žele lično da se bave CyanogenMod ROM-ovima. Cyanogen kao kompanija će se prebaciti sa operativnih sistema na pravljenje softvera koji će raditi na svim verzijama Androida, iako se za sad ne precizira o kojoj vrsti softvera se radi. Ovo je komplikovana verzija izjave: “smatramo da nije više pametno davati novac u razvoj CyanogenMod ROM-ova i OS-a”.Za sve nas nostalgične koje smo oživljavali matore Android telefone ubacivanjem CyanogenMod ROM-ova, ovo je poražavajuća vest koju su svi očekivali, ali joj se niko nije radovao. Jednostavno, od trenutka, kada je Cyanogen iz grupe entuzijasta prerastao u kompaniju, koja je okrenuta više ka finansijama, a manje ka zajednici, svima je bilo jasno da će priča uskoro dobiti tužan epilog.

Srodne vesti

    Nisu nađene srodne vesti

Za ovaj tekst komentari su zakljuċeni.


Asus


Original

Excel kuhinjica

Twitter