Održana završna konferencija projekta „Igraj bezbedno“ | PC Press

Održana završna konferencija projekta „Igraj bezbedno“

U subotu, 18. januara,  održana je završna konferencija projekta „Igraj bezbedno“ koju je realizovao Centar za edukaciju i istraživanje u medicini, ekologiji i sociologiji (CERMES) pod pokroviteljstvom Ministarstva za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije.

DSCN1984Proteklih meseci je održano takmičenje na temu „Bezbednost dece na Internetu“, a osim učenika iz 42 osnovne i  srednje škole i jednog centra za talente koji su prijavili svoje ekipe, takmičila su se deca i sa pojedinačnim radovima ili su učestvovala u anketama iz 159 škola, iz 74 različita grada.

Od 498 ukupno prijavljenih radova, nagradu je osvojilo 27 u kategorijama kratki film, prezentacija, likovni i literarni rad, poster i kompjuterska igra, sa ukupno 56 autora i koautora radova. Nagrade su osvojili i nastavnici za najbolji izveštaj o aktivnostima u školi, za najaktivniju školu, po jedan učesnik koji je poslao rad za stranicu Riznice, učesnik ankete – odrasli i učenik. Posebna nagrada je pripala školi za decu sa posebnim potrebama i jednu nagradu je dodelio domaćin live-stream konferencije Link groupe za jednog on-line učesnika konferencije.

Posebno su bili kreativni radovi školskih filmskih sekcija, literarni i likovni radovi. Sadržajno su svi istakli glavne opasnosti koje krije Internet i pokazali da su današnja deca svesna šta sve mogu da očekuju dopisujući se na Facebooku, igrajući igrice ili pri pokušaju da poznanstva iz virtuelnog sveta prenesu u realan život. Igrajući se u svetu mašte i informacija učenici su stekli veštine da prepoznaju probleme i osnaženi zakorače u život odraslih. Moć Internet tehnologija je pokazala nekolicina nastavnika kreirajući izveštaje uz pomoć naprednih Internet alata uz sjajno dizajnirane radionice.

Održivost projekta je pokazana u planovima nastavnika da školske aktivnosti prošire na učenike V i VI razreda koji nisu bili obuhvaćeni ovim projektom. Neke škole su proteklih par meseci držale radionice za svu decu od I-VIII razreda, jer je uzrasna granica korisnika komjutera i mobilnih telefona danas pomerena na rani dečji, pa čak i predškolski uzrast.

Prema rečima Prim. dr Dubravke Nikolovski, koordinatora projekta, nastavnici su istakli da je tema projekta veoma aktuelna i da se na njoj mora neprestano raditi kako bi se zaštitilo mentalno i fizičko zdravlje naše dece.  Raduje podatak i da je među njima bilo dosta školskih pedagoga, psihologa, bibliotekara  koji su svojim nesebičnim zalaganjem učinili da takmičenje bude zabavna  igra.

Deca i nastavnici su osvešćivanjem procesa nastanka rada i njegovog daljeg života u virtuelnom i realnom svetu imala priliku da spoznaju snagu reči i slike koje kreiraju naš Život. Projekat „Igraj bezbedno“ je bila još jedna prilika da kroz sopstveno iskustvo nauče kako da koračaju Pravim Putem.

Srodne vesti

    Nisu nađene srodne vesti

Za ovaj tekst komentari su zakljuċeni.


Asus


Manpower

Enjoy.ing

Twitter