PC Press: Garmin ecoRouteHD – GPS preuzima nadzor | PC Press

PC Press: Garmin ecoRouteHD – GPS preuzima nadzor

Garmin GPS uređaji za automobile uskoro će postati mnogo više od pukog sredstva za navigaciju – zahvaljujući dodatku ecoRouteHD, svaki Nuvi će biti sposoban da vam da više informacija o radu vašeg motora i statistici nego instrument tabla… – Aleksandar Veljković

Garmin-ecoRouteHD_2 GPS uređaji za automobile poslednjih godina su se uglavnom razvijali u smeru dodavanja multimedijalnih funkcija i angažovanja u ulozi Bluetooth handsfree uređaja za mobilne telefone, ali Garmin sada kreće u drugačijem smeru – umesto da se funkcionalnost GPS-a dalje otvara prema periferijama, GPS ulazi u srce vašeg automobila, ostvarujući komunikaciju sa CPU jedinicom motora. Uz pristup svim parametrima koji se sa njega mogu očitati, ecoRouteHD ne samo da će vam omogućiti uvid u brojne parametre koji se sa vaše instrument table ne mogu očitati već vam, u sadejstvu sa Nuvi-jem, nudi i statističku obradu, aktivno vam pomažući da korigujete svoje vozačke navike. Kako ecoRouteHD dolazi do ovih podataka?

Tajna je u OBDII data portu koji većina modernih automobila ima u pretincu za rukavice ili nekom drugom mestu u kabini. Dovoljno je da ecoRouteHD povežete na ovaj port i veza je uspostavljena; on će podatke o radu vašeg motora beležiti čak i onda kada je Nuvi navigator isključen i omogućavati njihovu kasniju obradu. Komunikacija između ecoRouteHD-a i GPS-a odvija se preko sekundarnog Bluetooth kanala, što znači da je još uvek moguće istovremeno povezati vaš mobilni telefon, ne ugrožavajući handsfree funkciju. Uključite GPS i pred sobom imate bord kompjuter sa više informacija i funkcija od bilo kog kakvi se uobičajeno viđaju u automobilima.

Garmin-ecoRouteHD_1 Preko tri različita režima prikaza ecoRouteHD vam prezentuje praktično sve informacije koje CPU jedinica motora emituje – temperaturu različitih senzora, broj obrtaja motora, protok goriva, pritisak, napon u elektro sistemu, pritisak ulja, protok vazduha u usisnoj grani, parametre rada klime, pa čak i kodove o greškama koji omogućavaju dijagnostiku kvarova.

Verovatno najatraktivniji je prikaz podataka o potrošnji goriva, koji vam daje trenutnu potrošnju, prosečnu potrošnju od poslednjeg reseta, količinu potrošenog goriva (i njegovu cenu), kao i emisiju CO2 U donjem delu ekrana nalazi se grafikon koji vam jasno prezentuje varijacije u potrošnji u zadatom vremenskom intervalu, tako da imate potpun uvid u to u kom režimu kretanja vam automobil najmanje troši. Za ekološki svesne vozače koji žele da optimizuju svoj stil vožnje tu je i drugi ekran sa statistikama koji meri parametre efikasnosti (tj. ekološke optimalnosti) vožnje, mereći koliko ste u toku dana brzinom kretanja, ubrzanjima i kočenjem doprineli ili odmogli uštedi goriva. Dakle, aktivno vam pomaže da optimizujete svoj stil vožnje. Sledeći ekran će obradovati one koji vole da imaju uvid u sve radne parametre, nudeći vam i one informacije koje savremene instrument table uglavnom ne saopštavaju. Pored obrtaja motora tu je napon u elektro sistemu, temperatura motora, pritisak ulja i trenutni protok vazduha, sve prikazano u vidu okruglih instrumenata sa kazaljkom, poput onih na instrument tabli.

Ako nešto na automobilu ne funkcioniše, sistem nadzora kodova grešaka omogućava i laiku da jednostavno, govornim jezikom, dobije informaciju o tome koja komponenta pokazuje znake otkazivanja – dovoljno je kliknuti na prijavljeni kod i iz interne baze u memoriji GPS-a biće izvučen opis greške.ecoRouteHD će moći da se nabavi kod distributera Garmin uređaja u drugom kvartalu 2010. godine. Cena još uvek nije formirana, ali očekujemo da ona bude povoljna.

PC Press, Garmin

Srodne vesti

    Nisu nađene srodne vesti

Za ovaj tekst komentari su zakljuċeni.


Asus


Original

Excel kuhinjica

Twitter