Prestigio DataRacer II, disk za brze podatke | PC Press

Prestigio DataRacer II, disk za brze podatke

Većina džepnih prenosivih diskova koristi USB 2.0 interfejs, a Prestigio DataRacer II pored njega ima i eSATA. Koje su prednosti dodatnog interfejsa?

prestigio_ferari DataRacer II je disk koji izgledom nikog neće ostaviti ravnodušnim – kombinacija ferari crvene boje sa crnim detaljima izgleda veoma privlačno, a ništa manje pažnje ne privlači ni kožna torbica za nošenje koja je deo paketa. Ferarijeva boja nije izabrana slučajno – ovaj disk pretenduje na visoko mesto u gornjoj klasi u pogledu brzine, o čemu svedoči i njegovo ime. Kako biti brži od konkurencije ako je USB interfejs usko grlo za prenos podataka? Jednostavno – postavljanjem eSATA interfejsa.

U suštini, eSATA je "produžetak" SATA priključka, pa se njime mogu postići i odgovarajuće brzine do 3 Gbps, a uz disk se isporučuje softver koji dodatno poboljšava performanse. Disku treba dovesti i napajanje, za šta DataRacer II koristi postojeći USB interfejs – USB kabl ima dve utičnice, od kojih jedna prenosi samo napajanje; povežite nju i eSATA kabl, i disk je spreman za rad. Jednostavno? Ne baš, jer se disk neće videti do ponovnog podizanja sistema. Ovo je cena velike brzine – eSATA interfejs nije fleksibilan kao USB i diskove ne možete tek tako da uključujete i isključujete bez dodatnog (iskustva kažu ne previše pouzdanog) softvera. Drugim rečima, primereniji je za "statične" spoljne diskove, ali niko vam ne brani ni da koristite USB interfejs, a mogućnost izbora je uvek dobrodošla. Ako su podaci na disku važni, eSATA donosi još jednu prednost – sa njime radi sistem SMART za signalizaciju grešaka.

Kao i brzi automobili, DataRacer II je skuplji od "običnih" diskova, a na cenu utiču i luksuzno pakovanje i pomenuta kožna torbica. Ali, ako volite brzinu i luksuz, to vam neće biti problem. Pomenimo i to da je u ponudi i (srazmerno skuplja) verzija kapaciteta 500 GB.

Prestigio DataRacer II

 
Kapacitet

320 GB

Interfejsi

USB 2.0, eSATA

Maloprodajna cena

11.490 dinara

 

www.asbis.rs

Srodne vesti

    Nisu nađene srodne vesti

Za ovaj tekst komentari su zakljuċeni.


Asus


Gomex

Enjoy.ing

Twitter