Robot Asimo u Beogradu | PC Press

Robot Asimo u Beogradu

Na manifestaciji “Dani budućnosti: Robotika” koja se održava od 24. septembra do 15. oktobra u Beogradu na Narodnom univerzitetu Kolarčeve zadužbine, posetioci mog da vide više od 25 robota, među kojima je i najnapredniji humanoidni android na svetu Asimo iz Japana.

Asimo je otvorio manifestaciju rečima: “Zdravo, prvi put sam došao u Srbiju i drago mi je što sam stekao toliko novih prijatelja”. Zatim je posetiocima pokazao i kako se penje i silazi niz stepenice, rukuje se, šutira loptu i igra uz muziku. Na kraju prezentacije pozdravio se sa posetiocima rečima „Bilo mi je zadovoljstvo, doviđenja i nadam se da ćemo se videti uskoro“, a u utorak i sredu imaće još po šest prezentacija. Osim u “Kolarcu”, svi zainteresovni posetioci moći će da vide robote, izložbe, gledaju filmove, prisustvuju predavanjima, radionicama i tribinama i u Galeriji Robne kuće “Beograd” u Knez Mihailovoj ulici.

Asimo je humanoidni robot koji hoda, razgovara i sposoban je da donosi inteligentne odluke. Napravljen je kao pomoćnik starim i bolesnim ljudima. Za sada nije u prodaji, a njegov razvoj iz godine u godinu jedan je od najvažnijih pokazatelja u kojim pravcima i kojom brzinom se kreće robotika. Visok je 130 cm i težak 48 kg. Govori (čak i jezik znakova), a poslednji napravljeni primerci mogu da ostvare i međusobnu interakciju. Asimo može da se kreće brzinom od 6 km/h, saginje se, okreće, pleše, penje se uz stepenice, šutira loptu, nosi poslužavnik i izvršava najrazličitije zadatke.

Jedan od najvećih problema pri konstruisanju robota Asimo bio je kako ga podstaći da hoda, a da ne izgubi ravnotežu. Rešenje je sedamdesetih godina 20. veka ponudio jedan od pionira u ovoj oblasti, srpski naučnik, akademik Miomir Vukobratović, osnivač takozvane Beogradske škole robotike, koji je osmislio teoriju tačke nula momenta.

Srodne vesti

    Nisu nađene srodne vesti

Za ovaj tekst komentari su zakljuċeni.


Asus


Manpower

Enjoy.ing

Twitter