Saradnja Wi-Fi i HomePlug Powerline alijansi | PC Press

Saradnja Wi-Fi i HomePlug Powerline alijansi

Wi-Fi_homeplug_devoloWiFi Alliance i HomePlug Powerline Alliance najavile su blisku saradnju u domenu kućnog umrežavanja. Ova saradnja treba da olakša umrežavanje uobičajenih kućnih mrežnih uređaja poput računara, mobilnih telefona, tableta ili HDTV uređaja, ali i da omogući priključenje sasvim nove klase uređaja za merenja, nadgledanje i regulaciju unutar povezane kuće (connected home).

Oba ova udruženja su deo Smart Grid Interoperability Panel foruma koji koordinira smart grid standarde, a kombinacija Wi-Fi i HomePlug uređaja treba da obezbedi efikasnije kućno povezivanje uz manju potrošnju električne energije.

WiFi Alliance je već sertifikovala preko 8.000 WiFi proizvoda. Računa se da je u svetu u upotrebi već oko 60 miliona HomePlug uređaja koji električnu mrežu koriste za povezivanje, a većinom se radi o klasičnim kutijama koje sa električnim i Ethernet priključkom. Powerline prenos podataka je pokazao značajne prednosti u multiedijalnim primenama, pa HomePlug AV standard obezbeđuje povezivanje brzinama od oko 85 mbit/s.

Tokom 2011. godine treba da se pojave i prvi AV2 broadband HomePlug uređaji koji će omogućiti brzinu od 600 mbit/s pri povezivanju kroz kućnu električnu mrežu, a radi se i na razvoju HomePlug GreenPhy standarda za povezivanje manje zahtevnih uređaja koji čine kućni Smart Grid, kao što su termostati ili razni regulatori.

CEA (Consumer Electronics Association)


DIDS
Case Study Show 2017
Enjoy.ing

Twitter