Stigao Ubuntu 10.04 LTS | PC Press

Stigao Ubuntu 10.04 LTS

Tačno po planu, krajem aprila stigla je nova verzija GNU/Linux distribucije Ubuntu. Verzija 10.04 pored velikog broja novih mogućnosti, predstavlja i novo izdanje sa dužim periodom podrške. Sva LTS (Long Term Support) izdanja Ubuntua dobijaju podršku od 3 godine, a tokom tog perioda se pojavljuju i ispravke softvera, te druga ažuriranja. Za “obična” Ubuntu izdanja taj period traje 18 meseci.

Nova verzija se znatno brže učitava, a i bolje je integrisana sa društvenim mrežama: sa jednog mesta s pristupa Facebooku, Diggu, Twitteru… te Google Talk i drugim IM uslugama. Verzija 10.04 je bolje integrisana s Ubuntu One uslugom za online čuvanje fajlova i foldera: pre nje se mogu sinhronizovati omiljeni web sajtovi, adresar itd.

A potpuna novost je Ubuntu One Music Store: muzička prodavnica u kojoj se nalaze pesme iz kataloga najvećih izdavača, bez DRM zaštite. Unapređen je i Software Center (sada u verziji 2.0) preko kojeg se instaliraju novi programi i preglada spisak instaliranih aplikacija.

Pored Desktop verzje, Ubuntu 10.04 dolazi i u serverskoj i u netbook varijanti. A sve tri varijante, sa različitim grafičkim okruženjima, mogu se potpuno besplatno preuzeti preko sajta distribucije.

Srodne vesti

    Nisu nađene srodne vesti

Za ovaj tekst komentari su zakljuċeni.


Asus


Manpower

Enjoy.ing

Twitter