Uslužni programi | PC Press

Uslužni programi

Malwarebytes za zaštitu

Malwarebytes Anti‑Malware (MBAM) je popularni alat za borbu protiv zloćudnog softvera (engl. malware), koji se često koristi kao dodatno oružje u kombinaciji sa proverenim antivirusnim paketima. Kompanija Malwarebytes je sada otišla korak dalje i predstavila novu generaciju softvera koja se zove jednostavno Malwarebytes 3.0 i koja pokušava da potpuno zameni standardne pakete za borbu protiv virusa.

Malwarebytes 3.0 sadrži četiri programska modula za borbu protiv dugog niza opasnosti po sistem. Uključeni su moduli za borbu protiv zloćudnog softvera (anti‑malware), ucenjivača koji zaključaju vaše podatke (anti‑ransomware), onih koji iskoriste propuste u operativnom sistemu za napade nultog dana (anti‑exploit), kao i protiv sadržaja sa štetnih Web sajtova. Neke od ovih opcija su ranije bile dostupne u odvojenim paketima, pošto je Malwarebytes, pored MBAM, nudio Anti‑Exploit kao poseban paket, dok je Anti‑Ransomware bio dostupan u fazi beta testiranja.

Nova verzija programa je, osim novog imena, donela i novo korisničko okruženje. Sa centralnog ekrana se mogu jednostavno isključiti ili ponovo aktivirati pojedinačni moduli za transparentnu zaštitu sistema u realnom vremenu. Pored stalne zaštite, Malwarebytes još uvek ima uobičajene opcije za skeniranje sistema po potrebi, otkrivanje i uklanjanje zloćudnog softvera i drugih vrsta opasnosti. Jedno od poboljšanja verzije 3.0 je višestruko brže skeniranje i provera računara, ali smo primetili da je posledica toga povećano opterećenje centralnog procesora.

Softverski paket je i dalje dostupan u besplatnoj verziji, koja uključuje osnovne opcije za skeniranje i otkrivanje opasnosti, ali joj nedostaju napredne opcije za koje je potrebno licencirati kompletnu verziju – Malwarebytes Premium. Glavno ograničenje besplatne verzije je što tek napredni paket sadrži opcije za zaštitu sistema u realnom vremenu i mogućnost da se zloćudni softver blokira pre nego što dođe u priliku da zarazi računar. Tek Malwarebytes Premium pruža dodatnu zaštitu od propusta u operativnom sistemu, ucenjivača i štetnih sajtova.

Besplatnu verziju paketa možete da preuzmete s www.malwarebytes.com. Prilikom instalacije se takođe može aktivirati probni period za verziju Malwarebytes Premium, uz ograničenje na 14 dana korišćenja. Ukoliko već imate licenciranu prethodnu verziju paketa Malwarebytes Anti‑Malware (uz trenutno aktivnu pretplatu, ili trajnu licencu), nije potrebna nova licenca – Malwarebytes instalirajte direktno preko postojeće verzije uz korišćenje već postojeće licence.

Prošireni kontekstni meni

Kontekstni meni u Windows Explorer‑u aktivira se klikom desnim tasterom miša i obično se koristi za standardne opcije za rad sa izabranim fajlovima. FileMenu Tools je naziv uslužnog program koji će u kontekstni meni dodati novi meni sa velikim brojem dodatnih opcija, pri čemu je ime ovog menija takođe FileMenu Tools.

Neke od opcija koje podržava program su kopiranje naziva fajla ili kompletne putanje, kopiranje sadržaja fajla (recimo kompletnog teksta), podešavanje atributa, kopiranje i prebacivanje foldera uz dodatno filtriranje i izbor ciljne lokacije. Takođe se mogu promeniti datum i vreme kreiranja fajla, vreme poslednje promene sadržaja ili pristupa fajlu, a ove promene se mogu primeniti na sve podfoldere.

FileMenu Tools ne nudi samo prečice za izvršavanje standardnih opcija okruženja, već se iza nekih menija kriju sopstveni alati koji omogućavaju korisne operacije. Tako ovaj program uključuje opcije za sinhronizaciju sadržaja između različitih lokacija, prošireno brisanje fajlova u svim subfolderima, pretraživanje i zamenu teksta ili promenu naziva po određenom šablonu. FileMenu Tools ima i opcije za forsirano brisanje zaključanih fajlova, podelu fajlova na više delova i njihovo ponovno spajanje.

Program omogućava da se definišu proizvoljne korisničke komande koje će izvršavati određenu akciju. Na ovaj način se recimo mogu startovati eksterni programi, fajlovi kopirati i prebacivati u željeni folder, brisati određeni fajlovi ili recimo izabrani fajlovi poslati

Uređuje Jovan Bulajić

(Objavljeno u PC#239)

Srodne vesti

    Nisu nađene srodne vesti

Ostavite komentarAsus


Original

Excel kuhinjica

Twitter