Računari i Galaksija

Почиње слободна регистрација .СРБ домена

SRB domen Од 1. августа 2012. у 12.00 креће слободна регистрација .СРБ домена, најавио је Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС).

Право регистрације ће имати сви, без обзира на то да ли већ имају регистрован .RS домен или не.

Интернет адресе на ћирилици наишле су на добар пријем у српској дијаспори. Сада је могуће да своје име и презиме, породично презиме или надимак, назив своје организације или компаније, или било који други појам који их подсећа и повезује са родним крајем и Србијом, региструју као интернет домен на ћирилици, са .СРБ на крају.

Посебно занимљиви за регистрацију биће и поједини називи .СРБ домена који су били резервисани за потребе државне управе, а за које ће 28. јула бити укинута резервација.

Цена годишње регистрације .СРБ домена износиће 500 динара, док ће цена назива у оквиру поддомена (.ПР.СРБ, .ОРГ.СРБ, .ОБР.СРБ и .ОД.СРБ) бити 250 динара. Ово нису цене за крајње кориснике.СРБ домена, већ цене које РНИДС наплаћује овлашћеним регистрима.

Pročitajte i:  Ćirilica + tehnologija: RNIDS poklanja još jedno pismo srpske ćirilice namenjeno ekranskom prikazu

За оне кориснике .RS домена који до 1. августа нису искористили прилику да региструју неки од понуђених .СРБ домена по повлашћеној цени, остаје могућност да до 1. новембра 2012. изаберу и региструју неки други тренутно слободан .СРБ домен, и даље по повлашћеној цени.

Ћирилички национални домен Србије .СРБ је једини интернет домен на свету у коме се све адресе сајтова пишу онако како се и изговарају, а убудуће ће бити коришћен упоредо са постојећим .RS националним доменом.

Регистрација назива .СРБ домена за крајње кориснике (регистранте) обавља се преко овлашћених регистара (најчешће су то интернет провајдери) који поседују овлашћење РНИДС-а, а њихов списак је на адреси: www.rnids.rs/registri.

Детаљне информације налазе се на сајту: њњњ.срб.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,