РНИДС: Округли сто о начину вођења јавне расправе за избор ћириличног домена највишег нивоа

PCPress.rs ImageУ просторијама Привредне коморе Србије одржан је 2. фебруара 2010. године округли сто посвећен увођењу ћириличног домена највишег нивоа. Састанку су присуствовали чланови Управног Одбора РНИДС-а, представници Министарства за телекомуникације и информационо друштво и Друштва за информатику Србије, представници КОНУС-а, Агенције за привредне регистре, Привредне коморе Србије, Гартнера, уредници из неколико специјализованих ИТ часописа, као и стручњаци које су активно укључени у промовисање ћирилице на Интернету. Циљ састанка је био да се постигне договор како да се покрене јавна расправа о избору низа знакова који ће постати ћирилични домен највишег нивоа, а који ће представљати Републику Србију на интернету.

ICANN је омогућио увођење новог домена највишег нивоа који једна држава може да користи за своје представљање на интернету. Досада је било могуће  да свака држава региструје један домен највишег нивоа који се састојао од два латинична слова, одређена  стандардом ISO 3166-1.

Од 16. новембра 2009. је могуће регистровати још један домен највишег нивоа на језику и нелатиничном писму  које је у употреби у држави (IDN ccTLD). Први корак у тој процедури је да је Влада Србије дала сагласност да се покрене поступак који треба да доведе до подношења захтева.  Влада Србије је своја овлашћења  која су дефинисана документом који је прописао ICANN пренела на Министарсво за телекомуникације и информационо друштво.  Министарство за телекомуникације је даље пренело надлежност за спровођење процедуре и широке јавне расправе на РНИДС.

Pročitajte i:  Vaša kućna mreža bi mogla dobiti novo i jednostavnije ime 

На крају јавне расправе је формирана радна група која ће идеје изнете у дискусији на округлом столу преточити у план активности за спровођење јавне расправе. Детаљи и закључци са овог састанка, као и правила дефинисана полазним документом,  ускоро ће бити постављени на сајту РНИДС-а.

Извор: РНИДС

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,