Računari i Galaksija

Четири српске фирме међу 50 најбрже растућих технолошких фирми Централне Европе

Serbia-flag Четири српске фирме успешно су се позиционирале на овогодишњим ранг листама најбрже растућих технолошких компанија у Централној Европи које је објавила Консултантско-ревизорска компанија Deloitte . Три компаније пласирале су се листу 50 најбрже растућих, а једна на листи Звезде у успону. EXECOM и MadNet су на листи другу годину за редом, EXECOM на 23., а MadNet на 34. месту. NovaTel, ове године први пут на листи, пласирао се на 49. позицију. У категорији Звезде у успону, српски Telelink је на 4. месту.

За пласман на две Deloitte-ове ранг листе, 50 најбрже растућих (Fast 50) и Звезде у успону (Rising Stars), компаније морају да остваре годишње приходе веће од 50 хиљада евра за прву листу и 30 хиљада евра за другу листу. Фирме су на листама рангиране на основу петогодишње тј. трогодишње стопе раста прихода.

Другу годину за редом, најбрже растућа компанија на подручју целе Централне Европе је пољска интернет фирма Netmedia, која бележи петогодишњи раст прихода од 15.005% ( од 2005. до 2009. године). Чешки Live Sport је најбоље пласирана компанија на листи Звезде у успону.

Pročitajte i:  Organizacije, veštačka inteligencija i izazovi 

Просечан петогодишњи раст најбрже растућих централно европских компанија на листи је 967 %, што је, у односу на прошлогодишњи раст (933%), незнатно повећање. Овакав наставак пораста прихода је јасан показатељ да су компаније на листи успешно превазишле финансијску кризу, која се у великој мери одразила управо на компаније из технолошког сектора.

Већина компанија са најбржим растом долази из Пољске, која је ове године са 11 компанија на листи, преузела прошлогодишњу доминантну позицију од Мађарске. И ове године, веома добро заступљене су Мађарска са 10 компанија, Чешка чији је број компанија порастао на 8 и Румунија са 7 компанија на листи. Заступљеност српских компанија на листи (3 компаније) остала је на прошлогодишњем нивоу.

Заузевши 29 места, софтверске компаније и даље доминирају листом. Прате их компаније чије је пословање у вези са Интернетом, док су остали технолошки сегменти на листи заступљени у значајно мањој мери.

Сегмент, у коме се у наредне три године очекује висок раст, је cloud hosting. То је област рачунарства у којој се екстерним потрошачима путем интернета обезбеђују веома скалабилни информатички капацитети. Уколико посматрамо актуелне трендове на тржишту, као и енергетске циљеве које је Европска Унија поставила за 2020. годину, врло је вероватно да ће у наредном периоду висок раст остваривати компаније чија је делатност у вези са уштедама енергије и ефикасношћу.

Pročitajte i:  Jedina AR tehnologija za asistenciju na košarkaškom terenu, dolazi iz Srbije

Deloitte је у оквиру овог пројекта спровео истраживање о очекивањима директора ових успешних и брзорастућих компанија. Готово трећина испитаника је потпуно сигурна да ће њихова компанија наставити да расте у наредном периоду, а интересантно је да више од трећине (36%) директора верује да ће тај раст бити дуплиран, при чему готово три четвртине испитаника сматра да ће то бити последица органског раста.

Донекле очекивано, чак две трећине (66%) испитаника сматра да су запослени основни фактор успеха и раста. У наредном периоду, 73% испитаника планира да развија техничке способности својих запослених у складу са најновијим трендовима, али и да их мотивише за напредовање тако што ће им омогућити флексибилно радно време, интересантне задатке и помоћ при усвајању нових знања.

Критеријуми:

Листа 50 најбрже растућих је формирана тако што су се компаније технолошког сектора пријављивале Deloitte-у, при чему је требало да испуне неколико услова: да је годишњи приход у последњих пет година већи од 50,000 евра, да је седиште компаније унутар једне од земаља Централне Европе, да компанија није представништво, односно није у већинском власништву неке друге компаније и да поседује сопствену технологију која значајно доприноси оперативним приходима. Услови за листу Звезде у успону били су годишњи приход већи од 30 хиљада евра у последње три године.

Pročitajte i:  Top50 2023: Facebook stranica Eko straža osvojila Nagradu publike

Deloitte-ови експерти су верификовали пријаве компанија, упоређујући их са показатељима из финансијских извештаја. Deloitte није спровео ревизију нити финансијску анализу у пријављеним компанијама.

Izvor: Deloitte

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,