BIZIT 23

10 godina Apple-ovog glasovnog asistenta

Apple-ov glasovni asistent prvobitno je integrisan u iPhone 4S još u oktobru 2011. godine, a sada Siri slavi deseti rođendan.

PCPress.rs Image

Trend pametnih glasovnih asistenata širom sveta je svakako promenila Siri. Promenjen je način na koji svi mi danas komuniciramo sa tehnologijom.

Istorija Siri-ja

Siri je sasvim drugačije izgledala 2011. godine. Zapravo je počela kao aplikacija za iOS u februaru 2010. Aplikacija Siri je izdvojena iz Međunarodnog centra za veštačku inteligenciju i izdanak je američke agencije za napredne istraživačke projekte. Projekat je veštačke inteligencije koji je pokušao da integriše brojne AI tehnologije u kognitivnog asistenta. Siri su stvorili Dag Kittlaus, Tom Gruber i Adam Cheyer.

Dobila je ime po Kittlaus-ovom saradniku u Norveškoj. Siri na norveškom znači “lepa žena koja vas vodi do pobede“. Drugi izvori takođe se pozivaju na činjenicu da na svahili jeziku znači „tajna“.

Prvobitno, programeri su hteli da integrišu Siri za Android i BlackBerry uređaje. Ali kupovina koju je Apple izveo u aprilu 2010. ubrzo je promenila tok dešavanja. Značajno je da se radi o akviziciji Steve-a Jobs-a, koji je umro 5. oktobra 2011. godine. Dan posle je najavljen je iPhone 4S. Ključna prekretnica u istoriji kompanije Apple, iPhone 4S je predstavljen 4. oktobra 2011. godine sa beta verzijom Siri-ja.

PCPress.rs Image

Čiji je glas Siri?

Siri je godinama imala nekoliko karakterističnih glasova. U prvim danima, pa sve do iOS-a 7 u septembru 2013, glas je bio Susan Bennett. Umetnice i bivše prateće pevačice za Roy-a Orbison-a i Burt-a Bacharach-a. Dala je svoj glas još 2005. nesvesna da će tako učiniti fundamentalni deo tehnološke istorije. Apple nikada nije potvrdio ovu informaciju, ali je sama Bennett govorila da je ona dala glas za Siri uz tvrdnju koju je dokazao i američki stručnjak za audio forenziku.

Pročitajte i:  iOS funkcije: Kako da vratite stari Twitter logo

Originalni britanski muški glas dao je Jon Briggs, bivši tehnološki novinar, koji poput Bennett nije bio svestan da će se njegovi snimci jednog dana koristiti na takav način.

Nakon prvih dana Siri-ja, glasovi su se od tada promenili sa iOS 11 koristeći nove glasove koji su obuhvatali različite ličnosti i izraze kako bi glasovni pomoćnik zvučao ljudskije i prirodnije sa svojim odgovorima. Od ažuriranja iOS 14.5 za 2021. godinu, Siri takođe više ne nudi podrazumevani glas – morate ga izabrati sami!

Kako je izgledala Siri pre 10 godina?

Još 2011. godine Siri nije bila ni izbliza tako prefinjena kao sada. Glasovni pomoćnik je bio nespretan u pozadini. To nije bio prvi softver za prepoznavanje glasa na pametnom telefonu. Slične mogućnosti je imao Samsung Galaxy S2.

PCPress.rs Image

Kao i kod mnogih ranih pametnih asistenata, Siri nije razumela složenost ljudskog jezika, pa ste morali da budete prilično tačni sa svojim zahtevima. Još 2011 bilo je i regionalnih problema. Na primer korisnici u Velikoj Britaniji nisu imali čitav niz usluga pri pokretanju. Uprkos tome, Siri je i dalje bio najbolji softver za prepoznavanje glasa na tržištu u to vreme.

Kritike na račun Siri-ja

Najjednostavnije rečeno, Apple je upao u nevolje jer su se korisnici sa izrazitim akcentima, uključujući škotski, bostonski i južnoamerički engleski, borili da ih Siri razume.

PCPress.rs Image

Siri su kritikovale organizacije poput ACLU-a. Ponekad bi korisnike uputila u krizne centre za trudnoću. Još 2016. Fast Company je primetila da će Siri pomešati na primer reč „abortus“ sa „usvojenjem“, iako je Apple ažurirao Siri kako bi ponudio „sveobuhvatniju listu roditeljskih objekata“ u Sjedinjenim Državama.

Pročitajte i:  Kako onemogućiti animirani cover art u Apple Music-u

Kako se Siri promenila tokom godina?

Siri predstavlja ključnu evoluciju, a ne revoluciju. Temelji su postavljeni od iPhone-a 4S pa nadalje. Redovna ažuriranja iOS -a su radila na tome da Siri bude što efikasnija.

PCPress.rs Image

Ono što je najvažnije, Siri sada mnogo bolje razume i tumači ono što je rekao korisnik. Još uvek je potreban trenutak da se prepozna ležerni „hej Siri“, ali sada ima dosta veće mogućnosti.

To podrazumeva podelu računa, kontrolu proizvoda HomeKit, identifikaciju pesama, rešavanje jednačina, pomoć u navigaciji i uputstvima Apple Maps, kao i slanje novca putem Apple Pay-a. Većina novih Apple funkcija se takođe dobro integriše sa Siri-jem.

Od ažuririanja iOS-a 11, Siri je bila u stanju da rešava dodatna pitanja, kao i da podržava prevod jezika.

Siri je sada i aktivni pomoćnik za macOS, kao i watchOS, pored svog originalnog doma na iPhone i iPad uređajima. Siri može da daje proaktivne predloge, na primer ako kasnite na zakazani sastanak. Kada Siri uoči vaše kašnjenje, može predložiti da pozovete osobu da joj to kaže. Takođe je u stanju da predloži HomeKit scene za aktiviranje u određeno doba dana, kao i da ponudi predloge za pretragu.

Ažuriranje iOS-a 15, donelo je obradu govora i personalizaciju koje sada uređaj čini bržim u obradi i naredbama. Takođe ga čini daleko sigurnijim, pri čemu se većina audio zahteva u potpunosti nalazi na dotičnom uređaju. Može da nauči kontakte sa kojima se najviše komunicira, kao i nove otkucane reči. Nesporno je pametniji sa svakim ažuriranjem.

Koji su uređaji sada kompatibilni sa Siri?

Od kada je Siri dodata iPhone-u 4S, bila je kompatibilna za gotovo svaki Apple-ov uređaj.

Pročitajte i:  iOS aplikacije automatski stižu u Apple Vision Pro prodavnicu kao podrazumevana opcija

PCPress.rs Image

To uključuje sve iPhone-e. Od iPhone-a 4S, sve iPad-a od juna 2012. godine, iPod Touch-a, Apple TV-a, samostalni Siri Remote, kao i Mac-ove i AirPod-ove od septembra 2016. Takođe postoji podrška za Siri u okviru HomePods-a od februara 2018. Korisnici CarPlay-a takođe mogu razgovarati sa svojim automobilom.

Novine Siri-ja u budućnosti

Dakle, šta bi moglo biti sledeće za Siri? Iako je mnogo tačniji nego što je nekada bio, očigledno se svi nadamo još preciznijoj tačnosti i sposobnosti da razume šta govorimo.

Međutim, mislimo da će Siri dostići i više od toga. Apple istražuje kako da detektuje nivoe buke u okolini i obrasce glasa korisnika, tako da Siri može da odgovori odgovarajućim vikom ili šapatom po potrebi. Trenutno ne može prepoznati kada jačinu zvuka treba prilagoditi i to je pomalo nezgodno u određenim situacijama.

Očekuje se i mogućnost pristupa više aplikacija i usluga odjednom. Sve ovo čini Siri više sveobuhvatnim digitalnim pomoćnikom kakav je uvek pokušavao da bude.

Pogled u budućnost bi mogla biti sposobnost otkrivanja emocija u glasu. Primećivanje stresa moglo bi biti idealno vreme za Siri da predloži neke vežbe svesnosti. Govor kroz suze može čak dovesti do sugestije da pozovete hitnu službu ili jednostavno prijatelja od poverenja. Sledeći korak od Apple Watch-a mogao bi da bude predviđanje napada panike.

Šta god da se sledeće dogodi, jasno je da Siri ne ide nigde i narednih 10 godina. Sve ovo nam obećava da nam glasovni asistenti mogu dosta pomoći i olakšati život.

Izvor: Techradar

 

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , , ,