N Central domination

10 Najboljih gedžeta 2014. godine

Prema zastupljenosti u medijama, praktičnosti i ocenama, sastavili smo listu najboljih, najtraženijih i najzanimljivijh gedžeta 2014. godine.

Svi ćemo se složiti da ispraćamo jednu jako tehnološki bogatu godinu. Ono što je iznedrila 2014. i ono što je započeto je dokaz da živimo u budućnosti svih naučno fantastičnih filmova iz bliže prošlosti. Iz meseca u mesec smo se susretali sa novim premijerama, stizale su vesti o testiranjima, kritike stručnjaka i nove najave kompanija. Uprkos tome, osvrnimo se na nekoliko sjajnih ideja i proizvoda koji su zaista obeležili 2014.

10. Beats – bilo koji proizvod

BEATS ELECTRONICS LLC BEATS STUDIO

Izgleda da čelnici ove kompanije zaista rade nešto dobro jer je populanost uz dobar maketing koji guraju, zaista vinuo proizvode u nebo. Izuzetno popularni proizvodi u 2014. godini pozicionirali su ovu kompaniju na mnogim top high tech listama širom sveta. Ova kompanija je bila toliko uspešna da ju je u maju ove godine kupio Apple gigant za tričavih tri milijarde dolara od Dr. Dre poznatog američkog repera.

9. Whistle ogrlica za pse

3023363-slide-i-2-lulu-whistle-quanitfy-activity-collar

Kompanija Whistle je napravila korak dalje u brizi kućnih ljubimaca. Sve je više porodica sa nekim od pasa i sve koči briga u svakodnevnom funkcionisanju. Vodootporna ogrlica sa baterijom koja ostaje napunjena i do deset dana, omogućava vlasnicima pasa da povežu uređaj sa svojim pametnim telefonom i iz daljine nadgledaju svog ljubimca.

8. Prenosivi aparat za kafu

handpresso-portable-espresso-machine-2

Kao što smo i pisali, na tržištu se ove godine pojavilo nekoliko modela espreso aparata koji su lagani, prenosivi i izuzetno funkcionalni. Postali su vrlo popularni, pogotovo među zaposlenima koji su ljubitelji dobre šoljice kafe.

7. GE Link pametne sijalice

wink-hub-ge-bulb

I o ovom proizvodu smo pisali u prethodnom periodu, ispostavilo se da je pametna tehnologija umrežavanja kućnog osvetljena postala jako popularna. Ekonomičnost i ušteda energije je prevagnula, pa je svakom domaćinstvu na raspolaganju uređaj pomoću kojeg će kontrolisati celokupno ostvetljenje u jednom domaćistvu, pa i preko svog mobilnog uređaja ili tableta.

6. SmartThings

smartthings-product-image_11-11-e1384230748792

Set pametnih uređaja kojim je moguće upravljati i putem mobilnog telefoina ili tableta. Ideja se bazira na umrežavanju gedžeta sa uređajima putem aplikacija, pomoću koje će se kontrolisati bezbednost doma. Pored bezbednosti, aparati omogućuju komunikaciju sa ostalim članovima porodice, i praćenje ljubimaca – putem ugrađenih senzora.

5. Pamtni satovi – bilo koji

b9105ab6-90dd-11e2-94a9-846614230d47_iWatch2_19--646x363

Ove godine je nastala prava pomama za ovim malim i praktičnim pametnim uređajima. Bilo da se radi o proizvođačima ili o korisnicima, pametni satovi su nova generacija upravljanja i svakodnevnog poslovanja. Od osnovne komunikacije, do raznih aplikacija koje omogućavaju kontrolu, pametni satovi su tek došli na tržite i po svemu sudeći tek će se razvijati taj vid tehnologije.

4. Microsoft surface Pro 3

Surface-PDP-128GB-MQ2-00004-Large-desktop

Čelnici Microsoft kompanije već neko vreme rade na redizajnu kompanije i proizvoda, i to vrlo uspešno. Pored mnogih proizvoda koji su se pojavili u ovoj godini, ipak nam je za oko zapao Pro 3 tablet. Proizvođač tvrdi da je ovaj tablet verorodstojna zamena lap topa, sa podjednako dobrim performansama. Olovka za rad koja se dobija uz uređaj ima odličnu kontrolu rada na površini i podobna je za rad sa preciznošću.

3. Apple iPad air 2

Apple Inc. Announces The New iPad Air 2 And iPad Mini 3

Bez dileme najbolji tablet koji je Apple proizveo do sada. Sve performanse koje poseduje zadovoljavaju svaki hir ljubitelji Mac proizvoda, a pored toga ga krase tipična gracioznost i prefinjenost koja ide uz Apple ime.

2. Dronovi – bilo koji

nixie_01

Svakako da je tek na scenu stupila era dronova. Sve ono što manuelna kontrola povlači sa sobom – preciznost, volja i motivi mogu jedino dronovi ispratiti. Male dimenzije i mala težina omogućavaju i omogući će da se sve više koriste i u svakodnevnim rutinama. Pisali smo o jednoj vrsti drona, ali sve više se koriste za snimanje raznih materijala, naročito onih koje zahtevaju snimanje iz vazduha – poput panorama gradova. No, multifunkcionalnost dronova tek treba da pokaže svoj pun potnecijal, tako da će uz buduće umrežavanje sa raznim uređajima, ugrađivanjem raznih čipova polako i da se pređe sa ručne na automatsku kontrolu.

1. Apple iPhone 6

iphone_6_iphone_6_plus1

Iako je možda bilo boljih, praktičnijih ili bitnijih proizvoda ove godine, ipak ćemo se složiti da je poslednji model iPhone-a odneo pobedu u ovoj kategoriji. Pored noviteta koji su najavljeni za ovaj proizvod i (delimično) dostavljeni, marketinški tim koji stoji iza ovog giganta je sjajan posao uradio. Pomama koja je nastala za ovim uređajem je oborila rekorde, ljudi su čekali u redovima da se dokopaju novog modela i sve kontroverze koje su ispratile ovaj telefon su pale u vodu brojkama koje se vežu za prodaju.

 

Mi ostajemo ovde, strpljivo čekajući 2015. godinu i premijere koje su najavljene. Iz ove tačke u istoriji civilizacije možemo ići samo napred, a do sada je bilo zaista impresivnih dostignuća. Raduje nas i uzbuđuje iščekivanje budućih tehnoloških fenomena.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,