100 najvećih IT kompanija u Adriatic regiji ostvarilo 2,52 mlrd. evra

U 2012. godini, sto najvećih IT preduzeća po prihodu u Adriatic regiji ostvarilo je ukupno 2,52 milijarde evra i zaposlilo nešto više od 14 hiljada radnika, navodi se u saopštenju kompanije IDC.

Photo: ilouque/Flickr
Photo: ilouque/Flickr

U odnosu na prethodnu godinu, ukupni prihod kompanija uključenih u istraživanje smanjen je za 1.8 odsto. Istovremeno, broj zaposlenih povećan je 4.0 odsto.

Najveća kompanija po prihodu ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sedištem u Zagrebu sa ostvarenih  214 miliona evra, a u prvih pet, baš kao i prethodne godine, uključeni su Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T Group. Ovo su podaci iz upravo objavljenog istraživanja, koje IDC Adriatics priprema već četvrtu godinu zaredom.

“Nakon umerenog rasta zabeleženog u 2011. godini, vodeće kompanije u Adriatic regiji, ostvarile su pad prihoda u prošloj godini” ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor kompanije IDC Adriatics.

“Međutim, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija preduzeća snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama kao i sposobnosti pojedinog preduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uslova poslovanja. Prihod najvećih IT kompanija u Sloveniji i Hrvatskoj je opao, dok je u Srbiji, Bosni i Hercegovini porastao, a u Makedoniji stagnirao. Razlike između postignuća pojedinih kompanija variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda”.

Pročitajte i:  Spor, ali stabilan trend smanjenja upotrebe PC računara

Prema tipu preduzeća, sitacija je ovakva:

  • U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona, informatičkih kompanija koja pružaju IT usluga i proizvođača softvera, kao i prethodne godine, vodeće tri kompanije su redom: ComTrade Group, S&T Group, Asseco SEE, dok je na četvrtoj poziciji kompanija Combis. Među kompanijama, koje gotovo da ne beleže prodaju hardvera, prednjače srpski Nordeus i  regionalna kompanija  In2 Grupa.
  • Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju filijale u Adriatic regiji, listu predvodi IBM, kao i 2011. godine, a drugu poziciju zadržao je Oracle. Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih predstavništva po pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.
  • Među distributerima IT opreme vodeća kompanija je već spomenuta M San Grupa, a slede je Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada. Lestvicu u maloprodaji informatičkih proizvoda ponovo predvodi iStyle.

“Ovakav pregled daje odgovor na pitanje “KO JE KO“ u informatičkoj ponudi u Adriatic regiji. Krajnjim korisnicima, ekspertima informatike i nabavci omogućuje uvid u ulogu i značaj pojedinih igrača na tržištu, a samim IT preduzećima daje mogućnost poređenja vlastitih dostignuća sa konkurencijom” pojašnjava Žitnik.

Pročitajte i:  Apple je u 2018. godini bio vodeći proizvođač nosivih uređaja

“Jednostavno, ovo može poslužiti kao vodič za sastavljanje liste potencijalnih partnera pri proceni kod koga potrošiti sredstva namenjena IT investicijama sledeće godine.”

Izvor: IDC

Facebook komentari:
IT Dating

BIZIT Seminar
Tagovi: