Top50 Glas publike

12. Festival nauke se održava na Beogradskom sajmu

Dvanaesti po redu Festival nauke održaće od 29. novembra do 2. decembra na Beogradskom sajmu. Na festivalu se očekuje niz postavki, eksperimenata, šou programa i radionica.

PCPress.rs Image

Najveći naučni festival u Jugoistočnoj Evropi ove godine održava se pod sloganom „Zemlja budućnosti“ sa ciljem da preispita budućnost naše planete, ali i ponudi naučna, ekološka i održiva rešenja za generacije pred nama. Sve to, kao i prethodnih godina, uz mnogo eksperimenata, izazova i najnovijih naučnih trendova koje u Beograd ove jeseni donose naučnici iz celog sveta.

 „Kroz  interaktivne postavke, naučne šou programe i radionice prilagođene posetiocima svih uzrasta želimo da istaknemo ulogu pojedinca, ali i zajednice, u ovoj priči, posebno naglašavajući ulogu koju nauka zauzima u svemu tome. Jer, upravo je nauka ta koja na najbolji način može da se izbori sa svim problemima današnjice i čvrsto verujemo da uz malu pomoć naučnika i njihovih važnih inovacija ovaj svet zaista može da ima lepu budućnost za sve nas“, objašnjava koordinatorka Festivala Marija Pavlović.

Ovogodišnji Festival nauke održaće se u halama 3, 3A i 5 Beogradaskog sajma. Tako će se Zemlja budućnosti prostirati na 6.500 kvadrata i okupiće više od 60 naučnih i obrazovnih institucija iz Srbije. To znači da će svakog posetioca koji se spremi na putovanje u Zemlju budućnosti dočekati više od 600 naučnika i naučnih demonstratora. I ovom prilikom festival će posediocima predstaviti bogat međunarodni program.

Pročitajte i:  Najsavremenije ćelijske terapije olakšaće nedostatak organa

PCPress.rs Image

Kolektiv Gišot de Vuit (hala 3a) iz Španije, će predstaviti kako uz pomoć reciklaže dati novi život starim i zaboravljenim spravama za vežbanje. Prvi put na Festival nauke dolazi češki naučni kolektiv Fascinantni fizički teatar UDiF koji će na Naučno-fantastičnoj bini (hala 5) kroz seriju eksperimenata pokazati kako spoj sasvim običnih kućnih predmeta i fizike može da dovede do eksperimenata koji ostavljaju mališane i njihove roditelje bez reči.

O tome kako roboti mogu da nas čuju i da li nas i koliko razumeju govoriće francuski naučnici iz Nacionalnog istraživačkog centra Inria, dok će francuska grupa umetnika Inercija nizom akrobatskih tački preispitati osnovne zakone fizike. Predstavnici  Naučnog centra AHHAA iz Estonije ovoga puta u Beograd dolaze sa novim naučnim šou programom u kojem dokazuju i prikazuju svojstva vode.

Iz SAD na festival ponovo dolazi poznati američki neuronaučnik i TED zvezda Greg Gejdž koji će svim posetiocima pokazati kako početni koraci svakog neuronaučnika mogu da se izvode i u sopstvenom dvorištu, uz pomoć sasvim jednostavnih eksperimenata i više nego pristupačne opreme. Nakon što je prošle godine poljski tandem Heveliuze Nauki kroz nauku pokazao šta je sve potrebno da poseduje i zna jedan tajni agent, ovog puta spremni su da 007 agenta „pošalju u svemir i ispitaju njegove sposobnosti van naše planete“.  Najzad, studenti Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu će kroz naučnu predstavu prikazati kako hemija može da bude zabavna, ali i opasna za one koji se sa njom neodgovorno poigraju.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,