PC Press Studio

12 procenata zaposlenih zadržava intelektualnu svojinu kompanije prilikom napuštanja posla

Kompanija DTEX, koja ima platformu za detekciju neovlašćene upotrebe računara, zaštitu od krađe podataka i eliminisanje insajderskih pretnji, objavila je rezultate veoma interesantnog istraživanja. Oni su otkrili da 12 procenata zaposlenih, nakon napuštanja firme, nose sa sobom osetljive poslovne informacije, koje se nalaze u vlasništvu kompanije.

hdd

Isto istraživanje ukazuje da je došlo do povećanja od 55 procenata u nedozvoljenoj upotrebi aplikacija na poslovnim računarima, uključujući i one koje olakšavaju lakši eksport poslovnih podataka. Još jedan interesantan rezultat je da angažman zaposlenih opada za 50 procenata uoči praznika, kao i da nakon praznika oni troše dosta vremena kako bi hitno rešili pitanja ostavljena pred i tokom praznika.

Uočeno je i povećanje od 20 procenta u broju otkaza koji daju zaposleni, koji koriste prednost nedostatka stručnjaka u IT industriji, menjajući pozicije i prelazeći na bolje plaćena mesta. Interesantno je i da se za čak 200 procenata povećao broj poslova koje zaposleni obavljaju za neke druge klijente (honorarni poslovi), na kompanijskim računarima.

To sve ukazuje da kompanije moraju mnogo više pažnje da posvete zaštiti svoje intelektualne svojine, ali i računara na kojima zaposleni rade. T

Pročitajte i:  Zaposleni u Tesli navodno delili video zapise sa automobila kupaca

Izvor: Betanews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,