Ikotek

12 saveta koji će vam pomoći da iskoristite Google Photos

Google Photos su najkorisnija besplatna aplikacija za organizovanje, pravljenje rezervnih kopija, uređivanje, deljenje i štampanje fotografija.

PCPress.rs Image

PRAVITE REZERVNE KOPIJE VAŠIH FOTOGRAFIJA I VIDEOZAPISA

Bilo da imate 1.000 ili 100.000 fotografija, one su dragocene. Ako ste ikada slučajno izbrisali folder, ispustili telefon ili ostavili laptop, znate kako digitalni fajlovi mogu da ispare. Dakle, prvi način da koristite Google fotografije je da automatski napravite rezervnu kopiju svih Android ili iPhone vizuelnih prikaza — uključujući i fotografije i video zapise. Takođe možete da uvezete stare fotografije ili video zapise sačuvane na računaru ili na fleš disku. Imati digitalnu rezervnu kopiju je važno jer se fizički hard disk može istrošiti, oštetiti ili izgubiti. Iako više ne nudi neograničene besplatne rezervne kopije, moraćete da platite samo kada uskladištite više od 15 GB fotografija. Većina malih kolekcija fotografija neće koštati ništa za pravljenje rezervnih kopija.

BRZO PRONAĐITE SLIKE MAGIČNIM PRETRAGAMA

Unesite rođendan, Boston, kampovanje, sneg ili nečije ime (kada označite jednu ili više njihovih slika) — i videćete fotografije samo u toj kategoriji. Nema potrebe da ručno arhivirate fotografije u albume — iako možete ako želite. To je fantastično lak način da pronađete bilo koju staru fotografiju koju tražite.

EDITOVANJE BEZ DA ZNATE IŠTA O EDITOVANJU

  • Početnik: Za popravku od 1 sekunde, otvorite bilo koju fotografiju i koristite auto-correct GPhotos-a. Popraviće balans boje i svetlosti.
  • Srednji nivo: Kropujte sliku da biste fokusirali pažnju na svoj subjekat tako što ćete kliknuti na dugme za isecanje i stisnuti i prevući sliku.
  • Napredno: Izaberite “Edit in Snapseed” dugme ispod fotografije da biste pristupili besplatnim profesionalnim funkcijama za uređivanje u odličnoj Snapseed aplikaciji za uređivanje fotografija, koju je Google nabavio. Alternativno, možete da koristite ugrađene alate za uređivanje da biste prilagodili senke i svetla bez napuštanja GPhotos.
Pročitajte i:  Google Photos dobija AI nadogradnju za bolje čišćenje galerije

PRAVITE KOLAŽE, GIFOVE I VIDEO

  • Napravite gif kombinovanjem od 2 do 50 slika. Ne možete da podesite koliko dugo svaka slika traje u vašem gif-u. Za bolje kreiranje gifova, koristite aplikaciju Giphy ili istražite druge specijalizovane resurse za kreiranje gifova.
  • Napravite kolaž kombinovanjem između 2-9 slika. Nažalost, ne možete da podesite kako je kolaž formatiran ili u kojoj orijentaciji. Za bolje kolaže, isprobajte besplatni Adobe Express.
  • Napravite film tako što ćete izabrati do 50 slika i video snimaka. Ili izaberite neki od šablona kao što su „Tako brzo rastu“ ili „Film za Majčin dan“, „Film za Dan očeva“ ili „U sećanju na ljubav“. Svaki vam omogućava da izaberete određenu osobu u kolekciji Google fotografija i automatski pravi film od vaših najboljih fotografija te osobe.

DODAJTE EFEKTE TAKO DA LJUDI PRIMETE VAŠU FOTOGRAFIJU

Fioka sa filterima vam omogućava da kreirate posebne verzije bilo koje fotografije. Napravite crno-belu kopiju ili onu koja izgleda kao stari polaroid. Isprobajte tri efekta da biste dobili jedinstven izgled:

  • Onyx daje vašoj slici elegantan crno-beli izgled visokog kontrasta.
  • Ollie je dobar za izbledeli izgled sa prigušenim bojama.
  • Color Pop stavlja subjekt u boji na crno-belu pozadinu.
Pročitajte i:  Google Photos ima nove funkcije sa veštačkom inteligencijom za čišćenje vaše biblioteke

ŠTAMPAJTE SLIKE

Lepo je imati fizičke kopije fotografija. Google Photos će poslati vaše slike poštom po ceni od 0,18 USD, ili foto-albume od 15 USD. Otisci na platnu koštaju 25 dolara i više. Periodične prodaje i promocije besplatne dostave smanjuju cenu. Postoji mnogo jeftinijih opcija, pa čak i besplatno štampanje uz FreePrints. Alternativno, ako imate dobar kućni štampač, otvorite Google fotografije na mreži (photos.google.com), izaberite svoju sliku, stavite browser u režim celog ekrana i odštampajte trenutnu papirnu kopiju.

KREIRAJTE PRIVATNE ILI DELJENE ALBUME

Zajednički foto album omogućava,na primer, članovima porodice da daju doprinos i pregledaju zajedničke slike i kratke video zapise. Možete čak i da kreirate deljene albume koji su javni. Takođe možete kreirati privatne albume za organizovanje slika ljudi, mesta, događaja ili bilo čega drugog. To olakšava štampanje, deljenje ili organizovanje tih slika.

POVUCITE SLIKE U DRUGE APLIKACIJE

Mnogo drugih usluga se sada uključuje u Google fotografije, od Wix-a i WordPress-a do Magisto-a i Timehop-a, omogućavajući vam da lako uvezete slike u projekte na kojima radite – bilo da gradite sajt, kreirate prezentaciju ili pravite projekciju slajdova.

PREVEDITE JELOVNIK—ILI NEŠTO DRUGO

Snimite bilo šta na drugom jeziku i koristite Google Lens da biste to odmah preveli. Postoji čak i specijalno dugme „Dining“ koje možete da koristite nakon snimanja menija. Objektiv će pregledati postojeće slike i recenzije kako bi vam pokazao relevantan sadržaj o bilo kom jelu koje izaberete sa slike tog menija.

Pročitajte i:  Google fotografije sada mogu automatski da kreiraju video zapise istaknutih trenutaka iz vašeg života

ODREDITE LOKACIJU STARE FOTOGRAFIJE

Izaberite fotografiju sa putovanja i pritisnite ikonu Google Lensa. Izaberite Search ili Places da biste videli da li Google može da pronađe to mesto ili slična mesta.

KUPITE NEŠTO ŠTO VIDITE NA FOTOGRAFIJI

Izaberite sliku sa proizvodom i izaberite Shoping da biste videli gde možete da je kupite.

KOPIRAJ TEKST SA SLIKE

Ako fotografišete odličan citat, važno objašnjenje ili neki drugi tekst koji želite da sačuvate, kliknite na dugme Lens, a zatim na Text. Zatim možete kopirati i nalepiti tekst sa svoje slike u belešku, email ili bilo gde drugde.

PAŽNJA

Ako ste zabrinuti zbog sve veće snage i pristupa podacima velikih tehnoloških firmi, razmislite o alternativi Google fotografijama koja je više fokusirana na privatnost. Google je negirao da je uradio bilo šta loše, ali je prošlog proleća rešio grupnu tužbu od 100 miliona dolara na osnovu navoda da je kompanija koristila kontroverzni program za prepoznavanje lica za pokretanje funkcije grupisanja lica u Google fotografijama.

Izvor: Fastcompany

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,