150 miliona ljudi mesečno se bez unosa šifre loguje na Microsoft naloge

Microsoft je objavio da broj korisnika koji se loguju na njihove sisteme bez upotrebe šifre raste iz meseca u mesec i da je dostigao brojku od 150 miliona mesečno. Među servisima kojima se najviše pristupa na ovaj način nalaze se Azure, GitHub, Office i Xbox.

PCPress.rs Image

Umesto klasičnog unosa šifre, ovi korisnici upotrebljavaju Windows Hello (prepoznavanje otiska prsta i lica), kao i Microsoft Authenticator App, aplikaciju zasnovanu na FIDO-2 bezbednosnim ključevima za pristup raznim online nalozima.

Jedan od ciljeva kompanije je da svoje korisnike „nateraju“ da što više koriste takve načine pristupa servisima (multifaktorsku autentifikaciju ili rešenja koja ne zahtevaju unos šifre), jer se pokazalo da se tako manje izlažu bezbednosnim rizicima. Uostalom, prema navodima Microsoft-a, prošle godine je MFA uspela da blokira 99.9 procenata pokušaja napada na naloge korisnika. Pored toga, osim što ovakva rešenja doprinose boljoj sigurnosti, ona donose i ekonomske benefite u smislu smanjenja koštanja tehničke podrške, jer korisnici neće zaboravljati šifre i tražiti od administratora da ih resetuju.

Pročitajte i:  Poboljšane su performanse Microsoft Teams aplikacije za desktop računare - da li ste primetili?

Navedeno je i da više od 90 procenata zaposlenih u Microsoft-u koristi pristupe servisima bez upotrebe šifre, i da je kao rezultat toga, trošak interne podrške u kompaniji smanjen za 87 procenata.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,