N Central domination

1C: ERP sa istoka

Docus se bavi poslovnim informacionim sistemima od svog osnivanja, što je duže od 15 godina. Fokus poslovanja su kompanijski poslovni sistemi u oblasti ERP i DMS rešenja za javna preduzeća i privatne kompanije. U želji za proširenjem poslovnih rešenja i za srednje i velike kompanije, pre četiri godine započeto je partnerstvo s renomiranom ruskom kompanijom 1C iz Moskve. Docus je postao autorizovani distributer i implementator 1C: ERP rešenja za područje bivše SFRJ.

PCPress.rs Image

Partner iz Rusije

Kompanija 1C na tržištu postoji od 1991. godine. U početnoj fazi, razvoj softvera se bazirao na računovodstvenim programima. Agresivnim tržišnim nastupom, ali i brzim razvojem softvera i partnerske mreže, broj klijenata računovodstvenog programa naglo je rastao.

Oblast razvoja softvera je kasnije (od 1998) proširena i na razvoj kompjuterskih igara. I tu je kompanija bila uspešna, jer je Flight Simulator IL‑2 Sturmovik u mnogim specijalizovanim izdanjima po testovima nadvisio glavne konkurente.

Vlasnik kompanije Boris Nuralijev ubrzo uviđa da je nemoguće pokriti ogromno rusko tržište samostalno, pa kreira sopstveni poslovni model kroz partnerstvo s drugim IT kompanijama u cilju širenja klijentske mreže unutar Rusije, ali i zemalja bivšeg SSSR. Već krajem 90‑ih godina, 1C accounting je zauzimao više od 40 odsto celokupne prodaje accounting softvera u Rusiji.

Tadašnji model partnerstava, koji je forsirao Nuralijev, iz današnje perspektive ne izgleda naročito inovativno, ali je u to vreme predstavljao potpuno novi model poslovanja.

U početku se prodaja kroz partnersku mrežu odvijala na čisto komercijalnom modelu, ali je ubrzo počela autorizacija partnera od kojih je traženo stručno usavršavanje u cilju implementacije tadašnjeg 1C rešenja. Naredni korak bio je uspostavljanje franšiznog modela poslovanja s partnerima. Sertifikovani partneri su u velikoj meri prihvatili franšizni model koji se sve više nudio klijentima kao sigurno i provereno rešenje za upravljanje kompanijama.

Pročitajte i:  Intervju: Ivana Slović, Delta Holding - Pogled iz velikog sistema

PCPress.rs Image

Osnivač Boris Nuralijev je aktivno pratio rusko tržište proizvođača softvera u cilju širenja prisustva 1C rešenja. S bitnim partnerima se uspostavljao poslovni model uglavnom kroz stvaranje zajedničkih preduzeća, ali i kupovinu delimičnog vlasništva partnerske kompanije. Bilo je slučajeva i kupovine celokupnog vlasništva. Trenutno je više od 300 kompanija u delimičnom ili potpunom vlasništvu kompanije 1C. Danas 1C učestvuje sa oko 12 odsto celokupnog franšiznog poslovanja Rusije. Mnogobrojne poznate kompanije su u njenom potpunom ili delimičnom vlasništvu, a jedna od najpoznatijih je Bitrix.

1C u brojevima

Danas 1C samostalno posluje u više od 30 zemalja, sa svojim kancelarijama u Americi i mnogim zapadnoevropskim zemljama, dok se 1C platforma koristi u više od 100 zemalja. 1C platforma je prevedena na više od 20 jezika. Partnerska mreža obuhvata preko 10.000 partnera. Franšizno poslovanje je jedan od najzastupljenijih modela partnerstva, tako da trenutno više od 7.000 kompanija posluje po tom modelu. Ukupan broj kompanija koje u svom poslovanju koriste 1C platformu prešao je 1,5 milion. Zastupljenost 1C rešenja širom Rusije je preko 90 odsto. Više od 300.000 programera bavi se razvojem i proučavanjem aplikacija na 1C platformi.

Poslednjih 10 godina, 1C platforma se izučava kao stručni predmet na fakultetima bivših država Sovjetskog Saveza. Tehnički fakulteti organizuju predmete za rad sa 1C developer platformom dok fakulteti sa ekonomskih smerova organizuju nastavu za uvođenje 1C rešenja u kompanijama. Takođe, kompanija na svom portalu nudi skoro svakodnevne treninge, ali i veliki broj materijala s prikazima dobre prakse.

1C: ERP2

C:Enterprise je sistem proizvoda za praćenje i automatizaciju poslovanja. Verzija 8 je pokrenuta u leto 2003. godine i na njoj se zasniva moćna tehnološka platforma, čije karakteristike omogućavaju 1C‑u, franšiznim partnerima, nezavisnim programerima i sistem‑integratorima, kao i samim klijentima da kreiraju najrazličitije poslovne aplikacije. Praktično ne postoji poslovna oblast koja nije pokrivena nekim od 1C rešenja. Široka mreža partnera, autorizovanih od matične 1C kompanije, garantuje dostupnost usko specijalizovanih poslovnih rešenja.

Pročitajte i:  BIZIT 2022: Poslovni softveri i rešenja kao imperativ digitalizacije poslovanja

1C: ERP nije samo ERP druge generacije. To je čitava platforma za razvoj poslovnih aplikacija u sopstvenom razvojnom okruženju. U potpunosti je razvijen unutar same 1C kompanije korišćenjem 1C: Enterprise platforme. 1C: ERP obezbeđuje potpunu integrisanost svih modula sistema. 1C: ERP se čak ne može ni kupiti klasičnim sistemom po modulima, već se prodaje isključivo kao čitav sistem.

Pod imenom 1C: ERP WE (World Edition) poslednjih godina je krenuo aktivan nastup na zapadnoevropskom i američkom tržištu. Ova edicija u potpunosti ispunjava zahteve koje nameću međunarodni računovodstveni standardi.

PCPress.rs Image

1C: ERP povezuje ljude, procese i resurse unutar i izvan organizacije koja ga koristi. Zaposleni, dobavljači i kupci mogu u realnom vremenu da dobiju tačne informacije, koje su dostupne u svakom trenutku i na svakoj platformi. Suvišni procesi su eliminisani uz poboljšanje komunikacije unutar kompanije. Cilj je jasan: za uspešno poslovanje neophodne su pravovremene odluke menadžmenta i zaposlenih na osnovu dostupnih podataka.

Sistem 1C: Enterprise sastoji se iz dva dela: integrisanog okvira (platforma 1C: Enterprise) i aplikativnog softvera razvijenog na toj platformi – 1C: ERP. Platforma i aplikativni softver zajedno čine poslovnu aplikaciju. Samu platformu koriste partneri ili napredni korisnici. Najvažnije funkcionalnosti rešenja 1C:Enterprise:

  • više od 20 podržanih jezika,
  • podržane platforme: Windows, Linux, MacOS, Web, mobile (Android, iOS),
  • napredni, poslovno orijentisan i user‑friendly GUI,
  • mehanizmi upravljanja poslovnim procesima,
  • poboljšane mogućnosti integracije,
  • ugrađeni programski jezik,
  • open source platforma,
  • ugrađeni mehanizmi za kreiranje kompleksnih izveštaja i
  • podržan rad sa svim relevantnim bazama podataka.
Pročitajte i:  Algotech: Tri decenije pokretanja inovacija, rasta i razvoja

1C: ERP je multikompanijski sistem. Ukoliko klijent posluje kao holding kompanija, s više kompanija u svom sastavu, sa 1C: ERP serverskim sistemom omogućeno je korišćenje softvera za sve članice holdinga. Jednostavno, uz kupovinu jednog serverskog okruženja, potrebno je samo dokupiti neophodan broj licenci za sve kompanije holdinga. Pri tome se međukompanijske transakcije automatski izvršavaju – nije potrebno naknadno evidentiranje u svakoj od kompanija. Automatizovana je i izrada konsolidovanih bilansnih izveštavanja na nivou čitavog holdinga ili svake pojedinačne kompanije.

Do kraja godine klijentima u Srbiji će biti ponuđeno cloud rešenje zasnovano na SaaS principu korišćenja 1C: ERP sistema u formi mesečnog zakupa.

Lakoća upotrebe

ERP predstavlja strateško ulaganje za većinu kompanija, jer je ključni faktor za druge oblike ulaganja. Menadžment uspešnih kompanija uglavnom tvrdi da su zaposleni ključni segment njihovih kompanija. Neki od njih tvrde da je to poslovna ideja, jačanje pozicije brenda… Međutim, da bi se postigla sinergija svih ovih komponenti, mora se obezbediti pristup pravoj količini informacija i sledljivosti, tačno definisati njihove uloge i odgovornost kako bi zaposleni mogli na pravi način da vide put uspeha čitave kompanije. Zaposlenima je potrebno obezbediti lakoću svakodnevnog poslovanja kako bi se fokus prebacio na suštinu poslovnih aktivnosti, svakom od njih.

PCPress.rs Image

1C platforma, kao jedno od najvećih ERP rešenja po broju korisnika globalno, predstavlja idealan sistem za svaku uspešnu kompaniju.

Korisna adresa: 1C.rs/promo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,