Top50 Glas publike

23 Java programera iz programa za prekvalifikaciju

Jedan od kurseva u pilot programu prekvalifikacija u IT sektoru, koji je u aprilu ove godine pokrenuo ministarski Savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, okončan je na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

PCPress.rs ImageDiplomu o uspešno završenoj obuci u programskom jeziku Java, dobilo je 23 polaznika, koje očekuje polaganje testa za međunarodno priznati Oracle Java sertifikat, i prilika da kao junior programeri pohađaju praksu u nekoliko vodećih domaćih IT kompanija. Posle uspešno završenih praksi polaznici će imati dovoljno iskustva da nađu prvi posao na poziciji programera početnika. Njima će u narednih pet meseci biti dostupan i naučno-istraživački centar Fakulteta organizacionih nauka.

Tim povodom predsednica Vlade Srbije i predsedavajuća Saveta, Ana Brnabić, čestitala je polaznicima kursa i istakla da je prekvalifikacija samo jedan korak na putu ka unapređenju IT sektora u Srbiji. “IT sektoru nedostaju ljudi, a ovaj program je osmišljen tako da, kroz dodatnu edukaciju, kreira kadrove koji odgovaraju potrebama kompanija. Ovaj sektor ima veliki potencijal i može da bude oslonac privrednog rasta i ekonomskog razvoja Srbije”, rekla je Brnabić i ukazala na činjenicu da uspešnim završetkom obuke, kandidati povećavaju svoju šansu da brže nađu posao u IT-ju.

Obuka za junior programere u IT sektoru, u okviru pilot programa, se sprovodi, osim Beograda, i u Novom Sadu i Nišu. Svi kursevi će biti završeni do kraja avgusta, nakon čega većinu polaznika očekuju prakse. Kurs Application Programming Link grupe u Beogradu pohađa 15 polaznika, a njih deset program za Web Development. Obuka u Vojvodina IKT klaster – VOICT u Novom Sadu, gde je 24 polaznika prošlo kurs iz programskog jezika Java, završen je prošle nedelje. Za rad u programskom jeziku Java kurs je pohađa 12 polaznika u Klasteru za napredne tehnologije (NiCAT) u Nišu, dok njih 13 stiče znanje za rad u programskom okruženju .NET.

Školama će biti isplaćeno 30 odsto cene obuka samo ako polaznik bude zaposlen sa minimalnom neto platom od 40.000 dinara u IT-u, barem tri meseca u periodu od devet meseci nakon završetka obuke.

Obrazovni profil polaznika edukacije je raznovrsan, od ekonomista i pravnika, do ljudi zaposlenih u ugostiteljskim delatnostima. Najveći broj polaznika ima sa srednju stručnu spremu i starosti je od 26 do 35 godina, dok pojedini imaju i više od 56 godina. Većina polaznika trenutno nije u radnom odnosu, dok je manji broj kandidata koji su zaposleni.

Plan je da se, koliko se pilot projekat pokaže kao uspešan, u glavnoj fazi započne obuka za dodatnih 900 polaznika do kraja ove godine.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,