3 EU zemlje skinute s SAD liste pirata

PCPress.rs ImageSAD su uklonile Češku, Mađarsku i Poljsku s liste zemalja koje ne poštuju intelektualno vlasništvo, nakon što su vlasti tih zemalja uložile puno napora radi smanjenja stope piraterije.

United States Trade Representative, SAD agencija koja predsedniku države predlaže poteze vezane za trgovačke odnose, objavila je godišnji izveštaj Special 301 koji se bavi poštovanjem intelektualne svojine u zemljama koje su ovoj agenciji interesantne.

U izveštaju za 2010. godinu pažnju je privuklo to što su tri države članice Evropske unije sa spiska izbrisane. Naime, Češka, Mađarska i Poljska su se trudile da suzbiju pirateriju i poboljšaju poštovanje intelektualne svojine i to učinile u dovoljnoj meri da budu prepoznate kao zemlje koje zadovoljavaju standarde SAD.

Ipak, to ne znači da neke zemlje EU nisu na listi. Među 42 zemlje koje izveštaj Special 301 obuhvata nalaze se i Finska, Grčka, Italija, Rumunija i Španije.

Zemlje bivše Jugoslavije nisu pomenute u izveštaju. To znači ili da standarde ispunjavaju na odgovarajući način ili da još uvek nisu dovoljno interesantni (potencijalni) trgovački partneri.

Pročitajte i:  Evropa kasni 21 godinu za zacrtanim ciljem smanjenja zagađenja

Izveštaj za 2010. godinu preuzmite odavde.

Izvor: EU Observer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,