BIZIT 2022

3D bioskop u kartonskoj kutiji

Ove godine Google nas je baš iznenadio kreativnošću – umesto novog tableta ili nekog tehnološkog čuda koje košta nekoliko hilljada dolara, predstavio je kartonsku kutiju koja vas prenosi u 3D svet. Kartonski gedžet se zove Google Cardboard pa vam, ako ste vešti u „origamskim“ radovima, predažemo da ga sami napravite.

Za početak

Potrebna vam je šema po kojoj ćete praviti masku. Možete je preuzeti sa našeg sajta www.pcpress.rs/kutija, odštampati i zalepiti na karton, koji ne sme biti predebeo, ali ipak mora biti dovoljno čvrst da bi nosio teret telefona.

 x-sema2

Naš predlog je karton od kutije cipela. Pazite, crvene linije se presavijaju, a crne seku.

Korak 1.

Šta vam je potrebnox-IMG_2555

Kada ste obezbedili karton, bacite se u potragu za dve omanje lupe, fokusne daljine 45mm. Mi smo naše primerke pronašli u „Uradi sam“ radnji, ali pogledajte i u Wobby House‑u ili u lokalnoj knjižari. Pronađite još i čičak‑traku kojom ćete zatvoriti kutiju kada telefon jednom bude u njoj. Dobro će doći i dva magneta radi lakšeg upravljanja aplikacijama, ali napravili smo eksperiment bez njih – ako ih pronađete, utoliko bolje. Super‑lepak i širu gumicu koja će držati kutiju i telefon na glavi pronaći ćete negde u svojim fiokama.

Kada ste prikupili materijal, pažljivo sklopite kutiju prema uputstvu datom na šemi i zalepite sočiva‑lupe super lepkom.

 

Korak 2.
Lepljenje

Kada ste sklopili Cardboard, sa Play‑a preuzmite aplikaciju Cardboard na kojoj ćete pronaći različite sadržaje za gledanje. Primetićete da su svi filmići i slike podeljeni na dva jednaka dela – svaki deo gledate po jednim okom i tako se stvara 3D efekat.

Postavite telefon sa pokrenutim Cardboard sadržajem u kutiju tako da gledate u ekran kroz rupe za sočiva i uživajte u 3D pogledu pred vama! Napomena: Pažljivo držite kutiju kako vam telefon ne bi ispao i oštetio se.

x-IMG_2559

Korak 3.
Cardboard na delu

Ukoliko mislite da je sve ovo previše komplikovano, možete naručiti Google Cardboard Kit sa Amazon‑a po ceni od oko 20 dolara (goo.gl/VTUUDE), ali ćete i tada morati malo da se pomučite oko sklapanja i lepljenja. U svakom slučaju, sjajno ćete se zabaviti i otkriti novu perspektivu svog telefona.

x-andra

Andrijana Maksimović

(Objavljeno u časopisu Android #3)

Pogledajte kako Volvo koristi Google Cardboard u promociji svog novog modela. 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: