BIZIT 2022

3D štampači u svakoj kući? Ne u skorije vreme.

Kompanije koje prave 3D štampače žele da pronađu put do vašeg doma. Samo nisu još uvek potpuno sigurne zašto bi vam njihovi uređaji bili potrebni, piše CNN.

MakerBor, jedan od predstavljenih 3D štampača na ovogodišnjem CES-u
MakerBor, jedan od predstavljenih 3D štampača na ovogodišnjem CES-u

Na ovogodišnjem CES-u bilo je više nego ikada izlagača koji se bave ovom oblašću, a osim brojnosti primetno je i da se oni sve više okreću krajnjem korisniku.

Među njihovim mušterijama, ukoliko se govori o jeftinijim uređajima, pre svega se nalaze oni koji prave stvari i žele da odštampaju, na primer, prototip svog novog uratka. Međutim, to je i dalje daleko od ideje o zastupljenosti 3D štampača u svakom domu, kao što je to bio slučaj sa običnim štampačima.

Ono što je glavna prepreka masovnijoj nabavci i upotrebi je njihova cena, piše CNN.

Prema procenama analitičke kompanije Gartner, u 2014. godini trebalo bi očekivati rast isporuke ovih uređaja od 75 posto, odnosno da će tržište 3D štampača namenjenih krajnjim korisnicima vredeti 133 miliona dolara. To je i dalje osetno manje od onoga što će potrošiti kompanije, a procena vezana za ovaj segment tržišta iznosi 536 miliona dolara.

U priloženom videu pogledajte kako funkcioniše jedan od 3D štampača predstavljenih na ovogodišnjem CES-u, kompanije MakerBot.

 

Facebook komentari:
SBB