3D-štampane rakete bi uskoro mogle da polete put kosmosa

Startap koji planira da čovečanstvo preseli i na druge planete, pokrenuo je revoluciju na polju proizvodnje svemirskih raketa, a tako je u proces uveo potpuno automatizovane načine 3D štampe.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o kompaniji Relativity Space, koja je zahvaljujući saradnji sa Američkom vazduhoplovnom flotom nedavno dobila svoje mesto u okviru stanice za lansiranje LC-16, koja je uspavana od osamdesetih godina prošlog veka. Relativity je pobedio u aukciji, a zahvaljujući tome što se tokom 2018. godine probio na polju komercijalnih svemirskih letova. Eksperti iz kompanije ističu da se načini proizvodnje raketa nisu menjali u poslednjih 60 godina, te da je vreme da se ti procesi automatizuju. Za to bi trebalo da bude zadužen 3D štampač koji je konstruisan u okviru kompanije, i koji štampa potrebne delove u jednom komadu, i tako smanjuje broj neophodnih delova, kao i vreme koje je potrebno da se proizvede jedna raketa.

Kreatori ističu da bi ovakvi štampači mogli da se koriste i na drugim planetama tako što bi bili deo prtljaga, i omogućili da ekspedicije štampaju nove letelice kad jednom stignu na utvrđenu destinaciju. Kompanija se za sada ipak fokusira na deo programa proizvodnje raketa na Zemlji, te tim od 60 stručnjaka već radi na automatizaciji procesa proizvodnje. Kompanija je generisala oko milijardu dolara od ugovora sa potencijalnim klijentima, te se očekuje da će se sistemi za transformaciju proizvodnje svemirskih letelica ubuduće brže razvijati.

Pročitajte i:  BIZIT 2023: Trendovi za Desetku

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: ,