BIZIT 2022

4K video

U video‑svetu najnoviji trend se zove „više je bolje“. 3D tehnologija već je uobičajena, ne insistira se previše ni na zakrivljenim ekranima, ali zato je 4K (Ultra HD rezolucija) danas obavezna. I dok su 4K televizori naveliko predstavljani u prethodnom periodu, red je došao i na neke druge 4K sadržaje.

Bolji prikaz

2Da bi 4K televizori dalje napredovali, može se povećati rezolucija (što nema mnogo smisla jer ni trenutna nije iskorišćena u potpunosti) ili poboljšati prikaz na postojećoj rezoluciji. LG se kod modela EF9500 odlučio za drugu taktiku, jer je to prvi 4K OLED TV. Iako je prvi put predstavljen na CES‑u, na IFA sajmu saznali smo malo više detalja o njemu, uključujući i cenu i vreme izlaska na tržište. EF9500, zahvaljujući OLED tehnologiji donosi znatno bolju sliku u odnosu na LCD i sada već otpisane plazma ekrane. Veći kontrast i bolja unificiranost boja koje obezbeđuje OLED tehnologija pretvara TV u pravi prozor u svet. LG u ovom trenutku ima na raspolaganju dve varijante ovog televizora, 65EF9500 dijagonale 65 inča i 55EF9500 sa dijagonalom od 55 inča. U trenutku kada budete čitali ovaj tekst, televizori će biti u prodaji u Americi, po cenama od 6.999 i 5.499 dolara, dok će evropska premijera biti za nekoliko meseci, najverovatnije pred praznike.

Kreiranje sadržaja

4Jedan od najvećih problema za širenje 4K video‑standarda jeste relativno mali broj uređaja sposobnih da snimaju materijal u toj rezoluciji. Oni koji postoje nisu jeftini, a zahtevaju i dosta dodatne opreme za reprodukciju takvog materijala u punom sjaju. Sony je osmislio all‑in‑one uređaj koji je u mogućnosti kako da snima, tako i da reprodukuje UHD 4K sadržaj bez gubitka kvaliteta. (Ne)očekivano, radi se o telefonu – Sony Xperia Z5 Premium. To nije prvi telefon sposoban da snima 4K video (već postoje Samsung Galaxy Note 5 i Sony Xperia Z3+, na primer), ali je definitivno prvi telefon sa 4K rezolucijom ekrana na kome će se takav video‑zapis prikazati bez ikakvih gubitaka. Xperia Z5 Premium je sposoban i da radi upscaling video‑materijala sa YouTube‑a, Netflix‑a i sličnih video‑striming izvora.

Kućište ovog telefona napravljeno je od ojačanog stakla sa ogledalskim efektom, a pored 4K rezolucije na 5,5‑inčnoj dijagonali ekrana, poseduje mogućnost otključavanja putem otiska prsta, osmojezgarni Qualcomm Snapdragon 810 64‑bitni procesor, kamere rezolucije 23 i 5 Mp, 3 GB RAM‑a i 32 GB skladišnog prostora, bateriju sposobnu da izdrži dva dana rada i naravno Lollipop operativni sistem. Pored standardnog modela s jednom SIM karticom, na pojedinim tržištima biće dostupna i dual SIM varijanta. Telefon će se na tržištu pojaviti u novembru, mada će neke druge Z5 varijante već biti u prodaji kada budete čitali tekst, a cena će mu biti u skladu sa imenom – visoko pozicionirana. Oko 700 evra.

Bolja reprodukcija

1Još nema mnogo „živog“ UHD sadržaja, pa će 4k standard zaživeti tek kada se pojave plejeri koji će ga podržavati. Pomalo je iznenađujuće da je na ovogodišnjem sajmu IFA samo jedna kompanija predstavila uređaj sposoban za tako nešto. A ko bi drugi to bio nego Samsung, koji se prvi osmelio da „povuče“ u tom smeru, predstavivši svoj UBD‑K8500, prvi UHD Blu‑Ray plejer na svetu. Plejer obezbeđuje reprodukciju četiri puta veće rezolucije od standardnih Blu‑Ray plejera, uz čak 64 puta veću „dubinu“ boja. Implementirana je i tehnologija upscaling‑a Blu‑Ray sadržaja na UHD rezoluciju.

Najavljeno je da će se ovaj plejer pojaviti na tržištu početkom sledeće godine, što znači da će propustiti pretpraznično potrošačko ludilo. S druge strane, ako i tada budu jedini na tržištu, tzv. early adopteri neće imati alternativu, već će kupiti baš ovaj UHD Blu‑Ray plejer. Samsung nije objavio cenu uređaja, ali obećao je da će ona biti manja od 500 dolara. Nekako u isto vreme očekuju se i prvi UHD Blu‑Ray filmovi, koji će koštati tridesetak dolara.

Branislav Bubanja

(Objavljeno u Časopisu PC#225)

Facebook komentari:
SBB