BIZIT 2022

5 trendova ovogodišnjeg CES-a

U Las Vegasu se sutra zvanično otvara jedan od najvećih sajmova novih gedžeta – CES – koji će trajati do 10. januara. Ove godine su najavljeni još veći televizori, pametniji i atraktivniji satovi, a domovi i automobili će, kako predviđaju organizatori, biti više povezani. Pogledajte šta možemo da očekujemo na prvoj velikoj konferenciji o tehnologiji u 2014-oj.

#CES2014_GooglePlus_Box

  • Gedžet za svaki deo tela

Da, danas postoje gedžeti koji su osmišljeni da se nose na raznim delovima tela – na vratu, oko struka, na ručnom zglobu, pa i na licu. „Tehnologija koja se nosi“ je sve popularnija, a njeni stvaraoci su sve kreativniji u osmišljavanju što manjih i korisnijih modela. Velika imena predstaviće svoje nove linije gedžeta kao što je „eye-catching“ prototip uređaja budućnosti – koji će možda jednog dana biti dostupan svima nama. Nešto manje kompanije popuniće štandove svojim „otkačenim“ gedžetima i robotima, kao i svakodnevnim stvarčicama, kao što su telefonski asesoari.

Jedan od fokusa ove godine su „pametni“ satovi. Za sada su u ponudi proizvodi, kao što je Samsung Galaxy Gear, kombinovani sa donekle nedovršenim hardverom i nezgrapnim dizajnom. Inovacija Google Glass još uvek nije dostupna javnosti, ali se šuška da već ima problem sa reputacijom. No, tzv. fitnes tehnologija je ove godine pronašla poprilično profitabilno utočište. Uređaji koji se nose, kao što je, recimo, FitBit, posebno su atraktivni zbog zgodnog zbrajanja koraka, kalorija i rekreativnih aktivnosti i sinhronizovanja svih podataka sa smartfonom. Zanimljivo je i to da se fitnes gedžeti preklapaju sa zdravstvenim, pa nas tako očekuju uređaji koji će pratiti sve telesne promene i tako pomoći lekarima da prate stanja pacijenata na daljinu.

Međutim, još uvek ostaje nejasno da li će kompanije biti u stanju da sportske i “štreberske” gedžete oblikuju u moderan dizajn koji će se dopasti mejnstrim korisnicima.

 

  • Pametne kuće

Danas nije dovoljno da samo telefoni i ručni satovi budu „pametni“. Stručnjaci su odlučili da istu tehnologiju primene i na kućni ambijent.

Već se godinama priča o „pametnim kućama“ koje štede energiju i koje mogu da se kontrolišu putem telefona, međutim industrija nikako nije uspevala da pronađe najbolji način da poveže sve uređaje. Ove godine dostupni su različiti kućni gedžeti – od bezbednosnih sistema do „pametnih“ termometara (kao što je Nest ili Code lock). No, još uvek nije utvrđeno da li je običnim potrošačima stalo do toga da povežu ceo svoj dom kako bi mogli, recimo, da priguše svetla sa drugog kraja sveta.

Industrija koja se bavi automatizacijom doma još uvek ima par nedoumica da razreši pre nego što se poveže sa mejnstrim korisnicima, dok se ZigBee i Z-Wave još uvek bore za prevlast kada je ova oblast u pitanju.

Pregršt kompanija želi da obezbedi sistem koji kompletno povezuje dom, kao što je Lowe’s sa svojim Iris sistemom. Manje kompanije, kao što je SmartThings, vide budućnost gde različiti delovi kućnog ambijenta mogu da sarađuju sa različitim proizvođačima kućnih gedžeta.

 

  • Televizori rastu

Televizori velikih kompanija kao što su Sony, Samsung, LG i Sharp, i dalje su dominantni proizvodi na CES-u. Ove komapnije pokušavaju da ekrane što više uveličaju, da rezoluciju pojačaju i da sliku što više izoštre. Samim tim, očekuju nas inovativna i skupa rešenja, kao što su zakrivljeni ekrani i druge potpuno nove forme koje će pružiti fantastičan audio-vizuelni prikaz. Druge TV trendove uključuju OLED ekrani, internet kompatibilnost i različite kontrolne sisteme.

Prošle godine, rezolucija 4K je predstavljala vrhunsko dostignuće. Google je ove godine pojačao format kada je najavio da radi na novim uređajima koji bez problema prenose 4K sadržaj sa servisa, kao što je YouTube. Ovaj novi format je nazvan VP9 i predstaviće se na ovogodišnjem CES-u.

 

  • Automobili i telefoni u vezi

Vožnja i pametni telefoni za sada se još uvek ne kombinuju, ali automobilske kompanije su u potrazi za rešenjem koje će ih sigurno kombinovati. Detroitski godišnji sajam automobila se održava tek krajem januara, ali će se na ovom CES-u premijerno predstaviti nove tehnologije koje se koriste unutar automobila.

Naravno, potrebno je mnogo više vremena da se dizajnira i proizvede automobil nego smartfon, tablet ili kompjuter. Upravo zbog toga unutrašnja tehnologija automobila kao što su kontrolne table, često su prevaziđene i pre nego što uđu u prodaju. Proizvođači automobila su stoga odlučili da porade na ovom problemu tako što će obezbediti mogućnost kompatibilnosti sa iOS i Android uređajima, koja uključuje i bezbednu komunikaciju za vreme vožnje. Kompanija Audi je tako najavila partnerstvo sa Google-om koje će uvesti Android sistem u automobile.

Još uvek su nam daleko automobili koji se sami voze, ali su osmišljene prve verzije koje omogućavaju komunikaciju između automobila, prikupljanje podataka o šablonu vožnje vozača i preuzimanje automatske vožnje u pojedinim situacijama.

 

  • Nove igre

Na CES će ove godine nove igre uneti nešto više zabave. Mobilne igre su konstantno u ekspanziji – a sada su nam dostupni upravljači, senzori i dodaci za tablete i smartfone koji komuniciraju putem bluetooth-a. Valve’s SteamOS platforma će zauzeti veliko prisustvo na ovogodišnjem CES-u, dok će kultne Oculus Rift – slušalice za virtuelnu realnost – takođe biti predstavljene u Las Vegasu.

Izvor: CNN

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,