Top50 Glas publike

500px foto servis na udaru hakera

Platforma za deljenje fotografija, 500px, je otkrila da je pretrpela sigurnosni propust koji je izložio podatke njihovih korisnika i podatke o profilima. Iako su inženjeri kompanije tek otkrili neovlašćeni ulazak, to se zapravo dogodilo još 5. jula 2018. godine – samo nekoliko dana nakon što je kompanija zatvorila svoj Marketplace koji je pomagao fotografima da prodaju svoj rad. U suštini, svi koji su otvorili nalog na 500px na taj dan ili pre tog dana, bili su ugroženi.

PCPress.rs Image

Prema navodima iz kompanije, propust je otkrio imena i prezimena, korisnička imena, mejl adrese koje su koristili za kreiranje naloga, hash lozinki kao i datume rođenja korisnika. Takođe su kompromitovani podaci o polu korisnika i gradu/državi/pokrajini/zemlji u kojoj žive ako su ih podelili sa platformom. Srećom, 500px nije našao nikakve dokaze o neovlašćenom ulasku u korisničke naloge i nema dokaza da je ovaj propust otkrio neke druge podatke koji nisu navedeni. Detalji o kreditnim karticama korisnika su očigledno ostali netaknuti.

Kompanija je saopštila da prati svoje izvorne kodove kako bi se zaštitila od daljih sigurnosnih problema. Takođe obećava da će poboljšati svoje sigurnosne mere i mrežnu infrastrukturu. 500px je počeo da šalje mejlove svim svojim korisnicima, tražeći od njih da promene svoje lozinke, i nudi da im pošalje sve podatke u fajlu u roku od 72 sata ako pošalju mejl na help[@]500px.com sa zahtevom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,