Top50 Glas publike

5G: Kako Nokia koristi dronove, AR i AI

Uprkos sopstvenoj visokotehnološkoj prirodi, mnogim 3G i 4G mrežama koje koristimo trenutno, upravlja se putem ručno popunjenih spreadshit-ova, što dovodi do grešaka prouzrokovanih ljudskim faktorom.

PCPress.rs Image

Finska kompanija digitalizuje postavljanje 5G mreža

Za svoju sledeću generaciju 5G mreža, telekomunikacioni gigant Nokia se nada da će promeniti stanje stvari. Finska kompanija je objavila da je digitalizovala sve svoje primene 5G mreže na globalnom nivou i da će se novi procesi koje je primenila, koristiti u svakoj globalnoj implementaciji Nokia mreže.

5G bi trebalo da omogući nove načine korišćenja, koje 3G i 4G ne mogu da podrže: bržim mrežama povećaće se industrijska automatizacija, virtual reality i augmented reality bi konačno mogle da dobiju ozbiljnu primenu, a igre će dostići nove visine.

Očekuje se da će protoci podataka skočiti kako se primenjuje 5G, sa 35 exabyte zabeleženih 2019. na 73 exabyte u 2022. Mreže će zato morati da budu pouzdanije nego ikad.

Mnogi stručnjaci su već predvideli da će trenutne neefikasnosti u upravljanju mrežom verovatno postati problematične kada je reč o nadgledanju složenosti 5G infrastrukture. Ovo zapažanje podstaklo je Nokia-u da u potpunosti digitalizuje postavljanje, upravljanje i održavanje kompanijske 5G mreže. Istraživanja lokacije vrše dronovi, kako bi se napravila visoka definicija i detaljno 3D mapiranje budućih lokacija, a generišu se podaci koji pomažu inženjerima da definišu potrebne materijale za izradu.

Pročitajte i:  Huawei pod pritiskom američkih sankcija traži nove izvore prihoda

Cilj je izgraditi lokaciju ispravno iz prvog pokušaja, umesto da se fizički šalju inženjeri da je pregledaju nekoliko puta pre početka primene.

Daljinski pregled je takođe prioritet tokom čitavog životnog ciklusa lokacije, kako putem tehnologije dronova, tako i pomoću alata za augmented reality. Na ovaj način provere na licu mesta može da izvrši jedna osoba koja je u stanju da se, ako je potrebno, poveže sa udaljenim stručnjakom opremljenim alatom za video saradnju sa omogućenom AR-om – mnogo efikasnijim postupkom koji smanjuje troškove i štedi vreme.

Svi generisani podaci dodaju se u digitalnu bazu podataka za veb lokaciju. Vizuelni i statistički zapisi na mreži ulaze u kontrolne table u realnom vremenu, kojima stručnjaci mogu pristupiti na daljinu da bi videli informacije o projektu i ključne pokazatelje učinka.

Najvažnije je da su svi tokovi rada koje generišu različite strane koje rade na izradi integrisani u jednu platformu nazvanu Nokia platforma za isporuku (NDP). NDP pokriva čitav životni ciklus postavljanja mreže, od planiranja i dizajniranja do ispitivanja i validacije, preko izgradnje, puštanja u rad i integracije.

Pročitajte i:  Nokia očekuje rast u 2023.godini

Objedinjavanje međusobno povezanih procesa u jednu centralnu platformu moglo bi uroditi ogromnim prednostima za timove koji rade na postavljanju mreže. Posvećenost finske kompanije digitalizaciji već je pokazala pozitivne rezultate, a posete lokacijama su se, prema podacima kompanije Nokia, smanjile za trećinu.

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,