Top50 Glas publike

7 razloga zašto (ne) treba kupiti kineski telefon

Kineski telefoni su veoma popularni u poslednje vreme, pre svega zbog cene uređaja. S razvojem kineske industrije, sve više se susrećemo sa kineskim brendovima, pa se postavlja pitanje da li se isplati kupovina kineskog telefona? Postoji sigurnih 7 razloga zašto (ne) treba kupiti kineski telefon, a odluka je na vama.

Sedam razloga zašto (ne) treba kupiti kineski telefon mobilni android specifikacije

Kada govorimo o kineskim smartfonima, tu pre svega mislimo na modele brendova koji nisu toliko zastupljeni u Srbiji, već su i dalje egzotika. Dok su Lenovo ili Huawei već odavno prisutni sa svojim predstavništvima i modelima koji se prodaju putem mobilnih operatera, postoje mnogi drugi brendovi koji tek trebaju da zasluže naše poverenje. Tu pre svega mislimo na Xiaomi, OnePlus, Oppo, Meizu, LeTV… Oni tek treba da izgrade svoj imidž kako bi potrošači počeli da ih razlikuju.

1. Cena

Ukoliko ste u potrazi za telefonom, sigurno ste do sada naleteli na neki od “Kineza” koji vam je pažnju skrenuo pre svega svojom cenom. Ono što je zajednička osobina za skoro sve kineske modele je niska cena za koju se dobija često fantastičan hardver. Dok tako gledate telefon koji košta 150 evra, a zdrav razum vam govori da ne sme da bude jeftiniji od 350, opravdano je razmišljanje u čemu je caka. Prvi odgovor je pre svega – niska cena rada. Postoji razlog zašto se iPhone sklapa u Kini a ne u Americi, jer bi u tom slučaju telefon koštao preko 3000 evra. Druga stvar je kvalitet hardvera.

2. Kvalitet

Iako nisu svi kineski smartfon brendovi isti, većina nudi odličan hardver za malu cenu – bar na papiru. Teško je odoleti telefonu koji ima duplo više RAM-a, jezgara na procesoru, megapiskela na kameri i mesta za skladištenje podataka od konkurencije. I dok je pojedini modeli zaista imaju odlične komponente, treba pažljivo čitati šta se dobija jer može procesor da ima i 32 jezgra, ali ako je u pitanje neko smeće koje se pregreva neće vam to ništa značiti.

Pročitajte i:  Kako sakriti Memories u Google Photos

Već sada se izdvajaju kineske kompanije koje se izdižu od lokalne konkurencije, pa se tako Xiaomi približio Lenovo-u i Huawei-ju kada je u pitanju reputacija. Ukoliko se odlučujete za kineski telefon, ne žurite sa izborom već dobro proučite hardver koji stiže uz telefon. Iskustva korisnika u tom slučaju veoma znače, jer i najbolji telefon na papiru ništa ne vredi ako se pregreva, crkava i generalno ne uspeva da obezbedi obećano.

3. Operativni sistem

Najveća boljka kineskih telefona je svakako operativni sistem. Mnogi se teško navikavaju na specifični izgled operativnih sistema kineskih modela telefona. Na stranu estetika, njihovi operativni sistemi nisu na dobrom glasu. Kako se pojedini modeli telefona mogu pronaći samo sa kineskim operativnim sistemom, prvi problemi postaju jasni već nakon par minuta od korišćenja. Potpisnik ovog teksta je imao problem sa Xiaomi Redmi 3 telefonom nabavljenim preko oglasa (iz Mađarske).

Problem je bio specifičan za kineske modele – brdo nepotrebnog softvera koji usporava sistem i Google oglasi koji iskaču dok koristite aplikacije. Reč je o kineskom ROM-u, a problemi nestaju instaliranjem Global ROM-a. Iako je problem rešiv (ukoliko je reč o novijem modelu), teško se rešava putem zvaničnih kanala a i diže cenu telefona. I dok je Xiaomi ušao na srpsko tržište pa je samim tim moguće doći do modela zvaničnim putem, mnogi drugi telefoni su dostupni samo putem online kupovine.

PCPress.rs Image

4. Odsustvo Google servisa

Kina je poznata po tome da apsolutno ignoriše Google i njegove servise. To znači da ćete često imati posla sa Android telefonima koji nemaju podršku za Google servise kao što su Google Play, Gmail, Google Chrome… Jasno je da nedostatak Google prodavnice jednostavno nije opcija ukoliko koristite Android telefon (van Kine) i da ćete imati poteškoća da nađete u prijatelje iz imenika na WeChatu ili Weibo društvenoj mreži.

Pročitajte i:  Chrome dodaje prečice za lako pretraživanje tabova, bukmarka i istorije iz address bara

To nas opet vraća na priču o sređivanju operativnog sistema preko oglasa (ili u domaćoj radinosti), što je daleko od plug&play Android sistema gde telefon možete da koristite nakon par minuta. Nesreća nikad ne putuje sama, pa tako sa faličnim softverom stižu i brojni virusi, pa ćete često imati utisak da je operativni sistem smislio neki haker kako bi vam tanjio živce dok vam se koči telefon.

5. Bezbednost

Jasno je da niko nije potpuno bezbedan kad se koristi pametni mobilni telefon – ukoliko želite potpunu bezbednost, preselite se u šumu i koristite samo fiksni telefon. Kakav god telefon da koristite, možete da se oprositite od privatnosti, samo je razlika da li će podatke skupljati američka, evropska ili azijska IT kompanija iza koje (ne) stoji država. Ipak, kako nismo interesantni špijunskim centrima, više nas brine sigurnost od virusa, spywarea i ostalog đubreta koje ume da iskače sa kineskih telefona.

Ovo je legitimna briga, a najsigurnija opcija je da birate telefon sa “zapadnim” operativnim sistemom ili čistim Androidom. Kupovina telefona preko interneta obećava softversku avanturu, jer nikad nećete biti sigurni šta ćete dobiti kad se telefon uključi. U ovom slučaju najsigurnije je kupovati samo poznate modele najpoznatijih kineskih kompanija. Ipak, ako ste avanturista, preporučujemo online kupovinu telefona koji je namenjen kineskom tržištu.

iPhone phone Chinese copy
iPhone ili AjPon Android fon?

6. (ne)pouzdana kupovina

Odlučili ste se za telefon, proučili sve karatkeristike i prosto se pitate kako do sada niste uzeli taj telefon koji poseduje fenomenalne tehničke specifikacije po smešnoj ceni. Takođe ste se raspitali o kvalitetu telefona na internetu i ispostavilo se da ga svi hvale. Ostaje samo jedan problem – gde kupiti kineski telefon? Pojedine kompanije su već stigle u Srbiju pa je moguće naći čak i modele sa operativnim sistemom na srpskom jeziku. Ipak, većina modela je i dalje dostupna samo putem internet kupovine.

Pročitajte i:  Google pretraga donosi neprekidno skrolovanje na desktop

S jedne strane imate lokalne oglase gde možete da dobijete ciglu umesto telefona, a možete i da okušate sreću sa naručivanjem preko Amazona, eBaya ili AliBabe. Postoje šanse da zažalite zbog kupovine na ovaj način, jer ako telefon bude ocaririnjen i oporezovan od uštede neće biti ništa, čak i da je telefon savršen.

7. Garancija

Ovde nema mnogo filozofije – ukoliko vam telefon stiže direktno iz Kine, možete da zaboravite na reklamaciju. Pojedini domaći prodavci preko oglasa će vam dati kratku garanciju (oko šest meseci) u slučaju da se pokvari, ali i to je više izuzetak nego pravilo. Ukoliko telefon kupite u nekoj domaćoj prodavnici telefona, možete da računate na garanciju od dve godine, iako su često u pitanju upitne garancije gde u slučaju kvara često dođe do rasprava i optužbi da je telefon nije korišćen pravilno i da kvar ne podleže garanciji. Najsigurnije je naravno kupiti od direktnog predstavnika ili preko operatera makar koštao više nego preko oglasa.

Da li kupiti kineski telefon?

Na kraju se vraćamo na početnu dilemu – da li kupiti kineski telefon? Pravog odgovora nema, ali ukoliko ste spremni da istražite tržište, pronađete model koji zaista vredi i pouzdanog prodavca onda svakako treba razmisliti o kupovini. Treba imati na umu da često već prvi kvar uhvati mnoge kako se kaju zbog kupovine jer popravka može da košta kao pola telefona (ukoliko uopšte pronađete servis koji popravlja vaš telefon dotičnog kineskog brenda). Konačna odluka je svakako na vama, rizik postoji – ali se u slučaju prave odluke itekako isplati!

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , ,

One thought on “7 razloga zašto (ne) treba kupiti kineski telefon

 • 22. August 2018. at 12:22
  Permalink

  Uzeh pre tri godine Coolpad Torino (posle je izabran za best buy) u Handy radnji, garancija, racun… sa FABRICKIM TROJANCIMA!
  Iskacu kineske reklame, ko zna sta vec s vremena na vreme, instalira se nesto samo od sebe (nisu update)…
  Od garancije, resenja problema – naravno nista.
  Bezbednost i privatnost je smesno pominjati za bilo koji danasnji uredjaj jer jedini izbor koji imate je, ko ce prvi imati vasu privatnost, Kinezi, Ameri…

Comments are closed.