8 stvari koje Novi Android može, a iOS ne

Pre neki dan Google Nexus telefoni su počeli da dobijaju sveže ažuriranu verziju Androdi 7 (Nougat) OS-a. Iako sa sobom ne donosi revolucionarne izmene, novi Android je promenio veliki broj malih stvari, trudeći se da korisnicima omogući neke stvari koje specifički proizvođači nude kao standardnu opciju i neke koje konkurencija nema. Evo 8 razloga zbog kojih je bolje imati telefon sa Android N OS-om nego iPhone.

PCPress.rs Image

Multi-window

Ovo je opcija koja je bila prisutna kod pojedinih proizvođača (Samsung, LG, Huawei…), a koja omogućava simultano korišćenje dve aplikacije, bez obzira da li ste na telefonu ili tabletu. Aktivira se dugim držanjem “kvadratića” kojim se pozivaju nedavno korišćene aplikacije, nakon čega, pored aktivne odabirate i drugu aplikaciju koju želite da koristite. Apple ima sličnu varijantu u iOS 9, ali samo na tabletima, ne i na telefonima.

multi

Veličina prikaza

Još jedna od prednosti novig Android-a je mogućnost povećavanja i smanjivanja interfejsa, čime se iskorišćavaju prednosti ekrana velikih rezolucija, a samim tim i kontroliše koliko aplikacija imate na ekranu, te veličinu ikonica i drugih elemenata.

Pročitajte i:  Hoće li Windows uskoro doći na M1 Mac računare?

display size

Jednostavno prebacivanje na prethodnu aplikaciju

Ova opcija je bila dostupna, ali je sada pojednostavljena, pa za razliko od iOS-a gde je potrebno da držite Home taster, pa onda odaberete aplikaciju koju želite, ovde je dovoljno da dvaput pritisnete “Recent Apps” taster (kvadratić), čime se prebacujete na prethodnu aplikaciju.

recent apps

Više kontrole nad brzim podešavanjima

Ovom opcijom imate više kontrole nad uređivanjem “brzih” podešavanja, pa ih možete prilagoditi svojim potrebama. Nešto što pojedini proizvođači već neko vreme dozvoljavaju na svojim verzijama UI-ja, ali Apple nema na iOS-u.

quick settings

Pravljenje svojih prečica i podešavanje postojećih

Sa novinama koje donosi Android N moći ćete i da menjate raspored ikonica u panelu sa obaveštenjima, a moguće je napraviti i svoje prečice.

notifikaicje

Dodatne informacije pored ikonica

Iako će vam ova opcija uštedeti svega nekoliko klikova, sviđa nam se uprošćavanje koje donosi Andorid N. Naime, pored ikonica u podešavanjima se ispisuju dodatne informacije, koje vam često mogu biti dovoljne, pa ne morate da češljate menije da biste pronašli ono što se vidi na početnoj strani izlistanih opcija.

Pročitajte i:  Mozilla će ukinuti podršku za aplikaciju Firefox Lockwise

dodatni info

Još brža navigacija

Novi meni kao u Gmail i Drive aplikacijama za bržu navigaciju je jedna od novina koju je Google implementirao u novoj verziji Androida.

navigacija

VR podrška

Ovo je opcija koja omogućava korišćenje Google-ove nove Daydream VR platforme. Iako još uvek nije dostupna, mogla bi da pomogne u standardizaciji VR-a na Android platformi.

VR

izvor: www.businessinsider.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,