Top50 Glas publike

80.000 naziva .RS domena

80000 domena ilustracijaOvih dana je nacionalni internet domen .RS dostigao broj od 80.000 registrovanih naziva. Broj kompanija, organizacija i pojedinaca koji su na taj način zaštitili svoj identitet, naziv firme ili brendova na srpskom internet prostoru, nešto je manji od tog broja, jer neki od njih imaju registrovan veći broj naziva domena za svoje potrebe

Naš domaći .RS domen je jedan od najmlađih nacionalnih domena u svetu, jer je počeo sa radom tek 2008. Svi ostali evropski nacionalni domeni, kao i nacionalni internet registri, postoje još od devedesetih godina prošlog veka, dok je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) ove godine obeležio sedam godina rada.

Drugi nacionalni internet domen Srbije, ćirilički .СРБ, postoji tek godinu i po dana, i trenutno ima oko 4000 registrovanih naziva. Posle ruskog .РФ, naš .СРБ je drugi ćirilički domen u svetu. Posle njega su se pojavili kazahstanski .КАЗ (registracija je počela u novembru 2012. i do sad je registrovano nešto manje od 2200 naziva), ukrajinski .УКР (registracija je počela krajem avgusta ove godine) i mongolski .МОН.

Pročitajte i:  Održana je osma RSNOG konferencija

Registraciju nacionalnih .RS i .СРБ domena za krajnje korisnike obavlja 38 ovlašćenih registara širom Srbije. Na internet sajtu www.nadjimelako.rs objašnjeno je zašto je dobro da imate svoje nazive .RS i .СРБ domena, kako da ih pravilno odaberete i gde i kako da ih registrujete.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: