Top50 Glas publike

Robot CIMON 2 koji prepoznaje emocije poslat na ISS kao ispomoć astronautima

Inteligentni robot koji poseduje detektore emocija u govoru poslat je na Internacionalnu Svemirsku Stanicu nakon što je nedavno lansiran sa Floride. Time je postao najnapredniji robot-saputnik astronautima u orbiti koji poseduje veštačku inteligenciju.

PCPress.rs Image

Crew Interactive Mobile Companion 2, ili CIMON 2, je loptasti droid sa mikrofonima, kamerama i gomilom softvera koji omogućava prepoznavanje emocija.  “Cilj je zaista napraviti pravog saputnika. Veza između astronauta i CIMON-a je veoma važna.” Matias Biniok je glavni arhitekta na projektu. On kaže da robot pokušava da razume da li je astronaut tužan, ljutž i radostan pomoću algoritama koje je napravio tehnološki div IBM Corp.

Uz pomoć podataka sa CIMON-a 1, njegov naslednik će preciznije moći da obavlja posao. Biće društveniji sa astronautima. Istovremeno, testiraće tehnologije koje se mogu pokazati korisnim u budućnosti na misijama dalekog svemira gde dugotrajna izolacija i nedostatak komunikacije predstavljaju veliki rizik za astronaute i njihovo zdravlje.

PCPress.rs Image

Pored ispomoći astronautima u naučnim eksperimentima, ovaj robot koji govori Engleski je treniran da pomogne da se umanji “groupthink” efekat – fenomen u kojem ljudi koji su izolovani mogu praviti iracionalne odluke.

Pročitajte i:  Tužba o pravilima AI autorskih prava

Izvor: reuters

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,