AB Soft spremno dočekao novu poresku prijavu

Novine koje je donela Poreska uprava na polju predaje izveštaja o porezu po odbitku su uspešno implementirane u AB Soft‑ov poslovno‑informacioni sistem, a obuka za korisnike počela je skupom u Privrednoj komori Beograda.

10Obzirom na veliko interesovanje i niz nedoumica u primeni zakonskih izmena, AB Soft je u saradnji sa Privrednom komorom Beograda 22. januara organizovao obuku za sprovođenje objedinjene naplate poreza i doprinosa po odbitku  kroz AB Soft poslovni sistem za obračun zarada, a u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Odziv je bio iznad očekivanja, pa je sala Privredne komore Beograda bila tesna da primi sve prisutne. Kako su nam rekli organizatori, pozivu se odazvalo preko 200 preduzeća koja uspešno koriste AB Soft‑ov poslovno‑informacioni sistem.

Skup je bio namenjen svima koji rade na obračunu zarada nezavisno od vrste delatnosti i veličine preduzeća. Naime, zakonska obaveza je da se za sve isplate zarada i drugih naknada kao i ostala primanja koja se isplaćuju po odbitku, izvrsene u januaru, poreska prijava obavezno dostavlja i elektronskim putem do kraja januara 2014, odnosno za sve isplate izvršene u februaru do kraja februara 2014. godine.

Pročitajte i:  Moderan ERP: Novi koncepti za novo vreme

Od 1. marta 2014. poreske prijave za isplaćene zarade i druge naknade dostavljaće se poreskoj upravi isključivo elektronskim putem.

Stručnjaci AB Soft‑a su predstavili praktične primere različitih tipova obračuna i popunjavanja elektronske prijave, odnosno pripreme podataka za predaju elektronske poreske prijave. U skladu sa izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koji se tiču uvođenja nove poreske prijave, AB Soft je pripremio neophodne izmene u modulima Oz i Duga.

„Razvoj novog sistema podnošenja poreskih prijava smo pratili tokom prethodnih meseci preko portala Poreske uprave i u skladu sa tim izvršili potrebne modifikacije u našem softveru. Pritom smo veoma vodili računa o tome da našim korisnicima omogućimo potpuno prilagođenje sa jedne strane, ali i jednostavnost u radu sa druge strane. A po reakcijama na ovom skupu stičemo utisak da smo u tome i uspeli“, kaže Ana Brkić iz AB Soft‑a i dodaje: „Cilj organizovanja ovog skupa je da se korisnicima AB Soft ERP sistema pokažu detaljno svi koraci koji su neophodni da se preduzmu kako bi se precizno uradili obračun zarada, naknada i svih ostalih primanja, kao i elektronsko popunjavanje i dostavljanje poreskih prijava nadležnim poreskim organima“

Pročitajte i:  Moderan ERP: Novi koncepti za novo vreme

U razgovoru sa nekim od korisnika AB Soft‑ovog ERP sistema saznali smo da, iako je cela problematika za njih potpuna novina u radu, ova prezentacija je bila od velike koristi i da je stigla u pravom trenutku. Pitanja i nedoumica, kažu naši sagovornici, biće u narednim nedeljama, naročito kod pripreme i predaje prvih izveštaja, ali svi su sigurni da će do 1. marta biti u potpunosti spremni na novitete na ovom polju.

Milan Bašić

(Objavljeno u časopisu PC#207)

Facebook komentari:

Tagovi: