Adacta BI: poslovna vizija sa uporištem

Sposobnost vizuelizacije poslovnih podataka i jednostavnog tumačenja njihovih složenih veza više nije ekskluziva IT odeljenja. Sjajno je što se u toj „predaji moći“ drugim poslovnim sektorima, nijedna strana ne oseća povređeno…

SenseGA-All-Devises-Helpdesk[1]

Samo vanserijski talenti uspevaju da se ostvare i zarade u savremenom biznisu rukovodeći se jedino sopstvenim osećajem za prave poteze. Srećom, vrata uspeha otvaraju se i mnogima koji iz teško preglednih skupova neobrađenih podataka uspevaju da izdvoje i vide razumljive informacije i logične poslovne veze.

Efikasna konsolidacija različitih podataka

Savremeni alati za poslovnu analitiku i poslovnu inteligenciju, poznatiji kao BI rešenja, mogu efikasno da konsoliduju podatke iz različitih izvora i pomognu korisnicima da brzo donose ispravne odluke.

Pravovremene poslovne odluke ne temelju podataka na svim nivoima kompanije

Kompanije danas moraju brzo da odlučuju i reaguju; zaposleni su sve gladniji brzih, smislenih izveštaja, a želeli bi i da budu nezavisni od IT odeljenja dok istražuju pregršt podataka iz raznih izvora. Ovu nespornu potrebu za većom kontrolom nad rastućom količinom podataka prati i želja za lagodnim korišćenjem savremene tehnologije – atraktivnost, fleksibilnost, brzina i mobilnost poželjni su takođe i na radnom mestu.

Moderni BI alati omogućavaju implementaciju u fazama

Moderna IT rešenja i platforme su usresređene isključivo na poslovnog korisnika i njegove potrebe, lake su za korišćenje i veoma intuitivne. Takve odlike rasterećuju i IT odeljenja od besomučnog pravljenja izveštaja što u zbiru pogoni veliku transformaciju u segmentu poslovne analitike i inteligencije, kako istraživačka kuće Gartner karakteriše trend prelaska sa BI rešenja u okviru IT odeljenja na BI u rukama svih poslovnih korisnika. Na taj način se i IT odeljenja mogu koncentrisati na svoj posao – povećanje efikasnosti IT sistema i kvalitet podataka.

BI projekti su poslovni projekti – BI partner mora da poseduje IT veštine i sposobnost da razume i identifikuje poslovne izazove kompanije.

Kako izabrati pravu BI platformu, u mnoštvu dostupnih

Svaka kompanija posebno vrednuje rešenje koje se brzo implementira i uvodi u upotrebu, kako bi korisnici što pre mogli da osete koristi od primene. Važan korak u tom poslovnom projektu je izbor partnera za implementaciju BI, jer upravo iskustvo i odgovarajući pristup biznis‑konsultanata ne samo da može da skrati vreme, već i presudi uspešnost kompletnog projekta. Ukoliko se implementacija, izvede fazno, najpre pilot projektom pa zatim omogućavanjem da korisnici počnu da koriste BI u jednom odeljenju, pa postanu i praktični promoteri prednosti novog sistema u kompaniji – šanse za potpun uspeh su veće.

I bi – BI!

U prilog tome idu iskustva klijenata kompanije Adacta – konsolidovanje podataka iz različith izvora i podrška menadžmentu kvalitetnim podacima rezultovalo je u mnogim slučajevima direktnim povećanjem prodaje i sticanjem bolje tržišne pozicije.

Ukrštanjem podataka o poslovanju sa tržišnim udelima i analizom konkurentske pozicije podržane su i strateške poslovne odluke poput promene portfolija ili uvođenja novih proizvoda, a brojne su i potvrde isplativosti investicije u BI na nivou operativnog poslovanja kompanije – od unapređenog upravljanja rizicima i portfeljem finansijskih proizvoda, do optimizacije transportnih puteva analize osetljivosti cene i cenovnih politika ili upravljanje zaliha u proiz­vodnji, trgovini i distribuciji.

 

Na klik

Gartnerov „magični kvadrant“ ilustruje sposobnost dobavljača da ispuni zahteve korisnika. Kompanija Qlik se svojim rešenjima već šestu godinu nalazi u liderskom kvadrantu na području poslovne inteligencije. Ovu platformu danas koristi preko 36.000 kompanija u više od 100 zemalja širom sveta, uključujući kompanije u Adriatic regionu (Srbija, Slovenija, Hrvatska, BiH). Što je najvažnije, ovo BI rešenje korisnici vrednuju visoko, zbog prilagođavanja potrebama i personalizovanih aplikacija. Samostalnost prilikom analiza ili kreiranja izveštaja ističe se kao jedinstveno iskustvo u istraživanju podataka i otkrivanju kompleksnih veza između njih.

Ukoliko želite da saznate više o BI rešenjima koje nudi Adacta, predlažemo da se pridružite BI webinaru, 19. aprila u 10h. Za više informacija posetite sajt www.adacta.rs

 

Darko Bogojević

 

Objavljeno u časopisu PC#231

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , ,