Adobe napušta Flash za mobilne telefone

PCPress.rs ImageAdobe više neće razvijati Flash za internet pretraživače mobilnih telefona i tablet računara. Umesto toga, budući fokus će biti na HTML5 standardu, koji omogućava isto što i Flash, ali je otvorenog koda. Postojeći program za Android i BlackBerry platforme će i dalje imati podršku i u budućnosti se može očekivati dalje ispravljanje uočenih grešaka i pravljenje sigurnostnih zakrpa, ali dalji razvoj prestaje.

Ova odluka pokreće pitanje o budućnosti ovog programa na desktop računarima, jer sigurnosni propusti se poslednjih 18 meseci intenzivno koriste radi širenja kompjuterskih virusa. Microsoft tvrdi da IE, koji se razvija za Windows 8 i koji se očekuje krajem 2012. godine, neće sadržati Flash dodatak u svojoj osnovi. Apple, čiji uređaji su u svetu zastupljeni sa 5% u svoje aparate ne instalira Flash.

Air će biti aplikacija na kojoj će ubuduće Adobe vršiti glavni razvoj. Ova odluka dolazi zajedno sa planovima Adobea da smanji broj zaposlenih u Severnoj Americi i Evropi za 750 radnika, što neće uticati na očekivanu dobit u poslednjem kvartalu 2011.

Flash je nastao tokom dominacije personalnih računara, ali u očekivanju prevlasti mobilnih uređaja, gde je ključna mala potrošnja, interfejs zasnovan na ekranu osetljivom na dodir i otvorenom standardu, Flash odlazi u istoriju.

Izvor: Guardian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: