TrendMicro

Adobe Premiere Pro: Nezaobilazna alatka u rukama profesionalaca

Adobe već decenijama podržava video produkciju, od kućnih do profesionalnih razmera, negujući jednostavnost u radu, istovremeno omogućavajući vrhunska dostignuća u vizuelnoj umetnosti!

PCPress.rs Image

Najnoviji Adobe alati kojima uobličavamo video produkciju donose rad sa modernim formatima visokog kvaliteta i vrhunskim brzinama obrade video materijala. Adobe Premiere Pro iz godine u godinu se razvija u profesionalni alat po željama profesionalaca, ali i običnih korisnka čije želje Adobe svakodnevno osluškuje.

Adobe Premiere Pro je program koji je u svom početku bio specijalizovan samo za montažu i imao samo elementarne alate za video postprodukciju. Danas ovaj softver predstavlja standard video postprodukcije u kojem se pored montaže koja je olakšana velikim brojem alata, bavi i kolor korekcijom, motion graphics dizajnom, korekcijama videa, obradom audio signala, maskama koje se automatski track‑uju i vizuelnim efektima koji sliku podižu na vrhunski nivo.

Dinamika novosti koje nam dolaze iz Adobe‑a je poslednjih godina sve veća. Nova verzija Adobe Premiere Pro programa donosi najviše novina oko olakšavanja rada samom montažeru. Tu su novi način organizacije kadrova u projektu i pomoćne linije na samom program monitoru koje olakšavaju poravnavanje i centriranje grafičkih elemenata u slici.

Pročitajte i:  Adobe-ovi predstojeći AI eksperimenti uključuju moćnu kompozitnu drag-and-drop alatku 

Pokretne maske

Brzina Mask Track opcije je povećana nekoliko puta. Sada montažer samo sa nekoliko klikova maskira željeni element u slici direktno na programskom monitoru i automatski može da track‑uje taj elemenat kroz ceo klip. Ova opcija je unapređena pre svega u brzini realizacije maske, koja je u svakodnevnoj produkciji postala obaveza, a ne potreba. Maskiranje elemenata u klipu koji je u pokretu, bilo da se kreće kamera ili sam objekat, neophodna je zbog više razloga, odnosno postupaka gde je možemo koristiti. Tu se pre svega misli na kolor korekciju kao obaveznu prilikom finalizacije bilo kog video projekta, zatim  fokus na određeni elemenat, ali i zbog zakonskih obaveza da se pojedini elementi u slici sakriju, odnosno postanu neprepoznatljivi gledaocu. Svaki video efekat koji postavljamo na klip ima mask opciju, a samim tim i Mask Track mogućnost.

PCPress.rs Image

Unapređeni zvuk

U novoj verziji Adobe Premiere Pro ima novina i u obradi audio signala. Regulacija jačine muzike ili ambijentalnih zvukova, kada se pojavi govor ili naracija u videu, sada je automatska. Ducking, termin koji se koristi za efekat kojim se smanjuje sekundarni audio kanal, kada se pojavi zvuk u primarnom audio kanalu, uvršten je u efekte koji se nalaze u Essential Sound Panel‑u. Sada je dovoljno, posle završene montaže dijaloga i postavljanja željenog ambijentalnog zvuka ili muzike na drugi Audio Track u Timeline Panel‑u, selektovati klip ili klipove, ako je kombinacija više klipova u pitanju, i aktivirati opciju Ducking.

Pročitajte i:  Red i Fujifilm kamere prave kopije direktno u Adobe cloud

PCPress.rs Image

Na raspolaganju nam je izbor od pet različitih metoda Ducking‑a, u odnosu na izvor zvuka. To su dijalog, muzika, zvučni efekti i ambijentalni zvuk, kao i da proces zanemari prirodu zvuka prema kom podešava nivoe primarnog audio kanala. Na raspolaganju su nam i fina podešavanja osetljivosti, nivoa Duck‑a i  vreme prelaza. Dovoljno je samo kliknuti na Generate Keyframes i automatski će se na sekundarnom audio kanalu kreirati keyframe‑ovi sa novim nivoima audio signala koji odgovaraju ukupnoj audio slici u sceni. Adobe Premiere Pro je program koji u svakom smislu zadovoljava potrebe savremene video produkcije.

Korisna adresa: extreme.rs

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,