BIZIT 2022

Adobe ukida podršku za iPad i iPhone

Adobe vs. Apple Abobe najavljuje da će prekinuti sa proizvodnjom aplikacija koje Apple iPhone i iPad uređajima omogućavaju da koriste popularnu Flash tehnologiju.

Ova odluka poništava ranije dato obećanje prema kojem je trebalo da se omogući rad Flash tehnologija na ovim gedžetima. Iako je Flash tehnologija koju koristi većina sajtova i bez koje korisnici ne mogu videti animacije, koristiti media plejere i slično, Apple proizvodi je ne podržavaju.

Sredinom aprila, Adobe je lansirao Creative Suite 5 koji je sadržao alate za prevođenje koji su automatski omogućavali funkcionisanje Flash aplikacije na iPhone-u. Malo pre lansiranja, Apple je promenio uslove korišćenja licence, što je izazvalo brojne kritike iPhone developera. Ove izmene sastojale su se u strogim ograničenjima za developere koja su, između ostalog, zabranjivala upotrebu Creative Suite 5 alata.

Istovremeno, Adobe je tvrdio da će isporuka aplikacija za prevođenje teći nesmetano. Sada, tvrde da će prekinuti njihov razvoj za Creative Suite.

“I dalje ćemo tražiti mogućnost da targetiramo iPhone i iPad u Flash CS5 aplikacijama,” napisao je Mike Chambers, product manager za razvoj u Adobe-u, na svom blogu. “Ipak, trenutno ne planiramo nove investicije u tom delu.”. On je prokomentarisao i postupak Apple-a: “…kao što su developeri koji rade za iPhone već navikli, ako želite da razvijate za iPhone, morate biti spremni na to da će vas iz Apple-a odbiti ili se predomisliti u bilo kom trenutku.”

Pročitajte i:  Tata Grupa se pridružuje klubu proizvođača iPhone?

Izvor: BBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,