Aeronext leteća gondola: komforan transport dronom

Aeronext Inc je najavio svoj Gondola dron koncept, zajedno sa minijaturnim modelom onoga što bi moglo postati serija bespilotnih letelica koje prevoze od jedne do četiri osobe.

PCPress.rs Image

Ovaj dizajn bi omogućio jedinstveno iskustvo jer verzija za četiri putnika čak ima i sto oko kojeg putnici mogu da razgovaraju ili piju i jedu tokom leta. Površina koju zauzimaju prozori je velika što pruža „lepe poglede na pejzaž i okolinu“, i pretpostavićemo da se ljudi koji se boje visina verovatno neće odlučiti za ovaj način prevoza.

Kada se sve ovo spoji trebalo bi da vožnju učini „udobnijom“, bar u poređenju sa nečim poput vožnje helikopterom, što je najbliže ovom konceptu koju danas imamo. Dron Gondola je VTOL letelica (vertical take-off and landing), što znači da se nakon poletanja rotori mogu naginjati napred i leteti efikasnije (i verovatno brže) poput aviona sa fiksnim krilima. VTOL je način da se iskoriste prednosti i tradicionalnih dronova (opciono uzletanje) i aviona (veća brzina, energetska efikasnost, maksimalni domet).

Pročitajte i:  Osam kineskih tehnoloških kompanija pod sankcijama

Iz Aeronext-a kažu da bi vožnja trebalo da bude neverovatno udobna, jer računarski upravljan sistem u svakom trenutku drži putničko mesto savršeno usklađeno sa zemljom. Nije jasno kada će realna verzija u punoj veličini biti spremna, ali tvrdnje izgledaju tehnički izvodljive. Naravno, sve se svodi na detalje: kakvu će autonomiju i nosivost imati? To se posebno odnosi na verziju sa četiri putnika, koja se čini da je previše dobra da bi bila istinita.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,