Top50 Glas publike

AI algoritmi sve bolje prepoznaju lica pod maskama

Algoritmi koji služe za prepoznavanje lica postaju sve precizniji kada je u pitaju adaptacija na „novu realnost“. Neophodnost nošenja maski na javnim mestima postavila je nove izazove pred sisteme za prepoznavanje lica. Američki nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST), testirao je više od 150 različitih sistema za prepoznavanje lica, a rezultati pokazuju da su oni znatno uspešniji u tom poslu, nego što je bila inicijalna procena.

PCPress.rs Image

Test je sproveden tako što su proizvođači dobrovoljno predali NIST-u svoje algoritme za prepoznavanje lica, u okviru Facial Recognition Vendor Test-a (FRVT). Objavljeni rezultati testa pokazuju da je u poslednjih šest meseci napravljen značajan pomak na tom polju. Kada je u julu izveden prvi test, pokazalo se da algoritmi nisu bili dobri u identifikaciji lica ispod maski. Tada je procenat grešaka varirao između 5 i 50 procenata, u zavisnosti od testiranog algoritma.

U međuvremenu, proizvođači su se fokusirali na taj problem i novi test je pokazao veliki pomak. Procenat greške bez upotrebe maske je ostao isti, oko 0.3 odsto, ali je zato znatno poboljšana pravilna identifikacija lica sa maskama. Sada je u tom slučaju prosečna greška oko 5 procenata. Za potrebe testa upotrebljavani su realni izvori – slike sa pasoša putnika koji su prelazili američke granice, koje su uparivane sa fotografijama snimljenim na graničnim prelazima. S obzirom da su korišćeni stari snimci, istraživači su na tim slikama digitalno dodavali različite vrste maski (od običnih hirurških, do „ručno“ pravljenih i dizajniranih maski za višestruku upotrebu), kako bi simulirali realnu situaciju na terenu.

Pročitajte i:  AI slike preplavile društvene mreže

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,