Top50 Glas publike

AI deepfake kao pretnja društvenom poretku

Političari iz Sjedinjenih Američkih Država sve su zabrinutiji u vezi sa deepfake tehnologijom – novim načinom za AI editovanje video sadržaja, koji kreira realistične rezultate uz minimum utrošenih resursa, te napora uopšte.

PCPress.rs Image

Tako su zakonodavci odlučili da upute apel Danu Coatsu, koji sedi na čelu Nacionalne obaveštajne službe, te ga upozore na opasnosti koje dolaze od nove tehnologije. U pismu se navodi da hiper-realistični video sadržaji prikazuju pojedince koji rade i govore ono što inače nisu učinili u realnosti, te da tako napravljeni sadržaji mogu da se koriste za ucenjivanje, te plasiranje dezinformacija. Kako deepfake tehnologija postaje sve napredna, uskoro bi mogla da zapreti i opštoj nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenih Država, te se od Nacionalne službe bezbednosti traži izveštaj o ovakvim sadržajima, te informacije o tome odakle potiču.

Deepfake sadržaji prvi put su se pojavili 2016. godine kada je jedan Reddit korisnik počeo da implementira lica poznatih ličnosti u pornografske sadržaje. Praksa se uskoro proširila i na druge sadržaje, a eksperti tvrde da deepfake alati mogu ljude da pretvore u virtuelne marionete, te ih nateraju da govore i ono u šta ne veruju, što potencijalno može da bude vrlo opasno.

Pročitajte i:  AI slike preplavile društvene mreže

Brojne organizacije, te pojedinci, rade na pronalaženju alata koji bi služio za identifikovanje deepfake sadržaja, ali se upozorava da nije moguće doći do jedinstvene metode za identifikaciju, budući da deepfake evoluira tako da bi svaki sistem za identifikaciju vrlo brzo bio prevaziđen.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,