Top50 Glas publike

AI: duboko učenje i neuronske mreže

Ballihooed tehnika veštačke inteligencije ili „duboko učenje“ oživljava ideju staru 70 godina.

PCPress.rs Image

AI era

U poslednjoj deceniji, AI sa najboljim učinkom su prepoznavanje govora na pametnim telefonima ili Google-ov najnoviji automatski prevodilac. Obe usluge su zasnovane na dubokom učenju. Duboko učenje i neuronske mreže su međutim poznate još od 1944. godine kada su dva istraživača na Univerzitetu u Čikagu počeli da se bave ovim temama. Upravo na tim idejama se radi sve do 1969. godine kada se pojavljuje računar. Ove ideje postaju ponovo zanimljive 1980-tih godina kada se javlja potreba za grafičkim čipovima.

Ovaj kratak pregled istorije računarstva pokazuje da je ideja o dubokom učenju i neuronskoj mreži uvek usko povezana sa svim inovacijama u IT. AI bi predstavljala za sada vrhunac odnosno potpunu realizaciju prve ideje o dubokom učenju.

Neuronske mreže, nastale su po uzoru na pretpostavku rada čovečijeg mozga, koriste se kao osnovno sredstvo za mašinsko učenje. Računar uči da izvrši neki zadatak kroz obuku. Primeri rada su najpre jasno definisani i zatim se „računar uči“. Većina današnjih IT mreža radi na istom principu. Naime, te mreže sadrže čvorove u više slojeva. Podaci se kreću kroz njih samo u jednom pravcu i to napred. Pojedinačni čvor može da bude povezan sa nekoliko čvora u sloju ispod njega, od kojih prima podatke i nekoliko čvorova u sloju iznad njega kojima šalje podatke. Svaki čvor ima svoju „težinu“. U odnosnu na „težinu“ podaci se šalju sledećem čvoru ili se ne šalju.

Pročitajte i:  Pisaća mašina koja razgovara s vama

Danas postoji potreba da se podaci kreću u oba smera i da se kreću brže. Da bi se to ostvarilo potrebno je „doći“ do savršene mreže. Pod time se podrazumeva koliko sloja treba da ima, koje su granice težine, kako organizovati  dvosmerno kretanje podataka. Kako se danas čini AI prilazi svom vrhuncu, pa je sasvim očekivano da ideja o dubokom učenju i neuronskim mrežama postaje aktuelna. Sa druge strane, koliko god se nama čini da će AI ostvariti svoj san postoji još mnogo teških pitanja na koja se odgovor ne očekuje baš u skorije vreme. Kako nam se čini ipak će se na samostalnu i kompletnu AI čekati još dugo.

Izvor: Scitechdaily

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,