BIZIT 2022

AI koji imitira tehnike slikanja poznatih umetnika

Još uvek nismo izumeli vremeplov, tako da ne možemo da se vratimo u prošlost i uživo gledamo velike slikare kako stvaraju svoja umetnička dela. Ali zato imamo AI, koji će nam pokazati tehnike njihovog rada. Istraživači sa MIT-a kreirali su sistem za mašinsko učenje, Timecraft, koji može da prepozna način kako je neko delo naslikano i da pretpostavi kako su se tokom tog procesa četkice kretale po platnu.

PCPress.rs Image

Nije idealan, ali je najpribližniji

Sistem je treniran na 200 timelaps video snimaka kreiranja umetničkih dela, nakon čega su naučnici uspeli da naprave neuralnu mrežu sposobnu da unazad rekontruiše taj proces na drugim slikama.

Rezultat naravno nije idealan, ali to je nešto najpribližnije što smo do sada dobili u pokušajima da shvatimo kako su poznati umetnici oblikovali najpoznatije umetničke slike. Pokazalo se da je u proseku uspevao da sa oko 90 procenata tačnosti rekreira taj proces, kada su u pitanju dela za koja se tačno zna kako su nastala.

Pročitajte i:  Discover Luxoft Day okupio više od 800 IT stručnjaka povodom početka rada Luxofta u Srbiji

Naučnici su obećali da će izvorni kod ovog algoritma staviti svima na raspolaganje, što će svakako biti od velike koristi. Osim što ćemo moći da saznamo kako su nastala neka od najvećih umetničkih dela, ovo može da bude i izuzetno edukativno sredstvo za učenje različitih tehnika slikanja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,