Top50 Glas publike

AI predstavlja veću pretnju od terorističkih napada

Stavovi prema veštačkoj inteligenciji su sve raznovrsniji, te dok jedni tvrde da će napredna AI tehnologija čovečanstvu doneti samo boljitak, drugi se spremaju za povratak u pre-tehnološko doba. Najnovija rasprava povela se u Velikoj Britaniji, gde neki eksperti u veštačkoj inteligenciji vide veću opasnost nego od globalnog zagrevanja, terorističkih napada ili otpornosti na antibiotike.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o tome da sve brži tehnološki napredak ne ostavlja mnogo vremena za donošenje zakona kojima bi se omeđile mogućnosti koje veštačka inteligencija ima, pa su strahovi najčešće u vezi sa verovanjem da će AI sistemi u nekom trenutku početi da preotimaju poslove od ljudskih radnika. Stručnjaci upozoravaju da ovo polje nije dovoljno istraženo, kao ni pitanje bezbednosti, pa rasprava o ovim pitanjima postaje jedna od najvažnijih tema kada se govori o budućnosti.

PCPress.rs Image

Umesto da raspravljaju o klimatskim promenama, ili o porastu globalnog siromaštva, svetski eksperti iz različitih oblasti se sve više okreću veštačkoj inteligenciji, budući da veruju da će ova uticati i na sva ostala pitanja. Kao jedan od argumenata navodi se i mešanje ruskih hakera u američke izbore 2016. godine, budući da je taj događaj povećao nepoverenje građana, ali i stručnjaka, te mnoge naveo na to da postave pitanje o tome na koji način će se takvi napadači u budućnosti sprečavati da upadnu u bilo koji sistem, te preuzmu kontrolu nad životima građana.

Pročitajte i:  Još jedna AI alatka za igranje sa slikama

PCPress.rs Image

Četvrta industrijska revolucija je već tu, budući da su roboti i AI, koji predstavljaju njene glavne tačke, prilično napredovali u poslednjih nekoliko godina, pa mnogi osećaju da se stvari odvijaju previše brzo, a bez odgovarajućih okvira, što je i osnova sve vatrenijih rasprava, te razlog da se zaboravi na ostale probleme planete i čovečanstva.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,