BIZIT Seminar

AI proverava da li je Šekspir imao pomoć prilikom pisanja drama

Mnogi veruju da je Vilijem Šekspir imao pomoć prilikom pisanja bar jednog od svojih dramskih komada. Zato je češki istraživač Petr Plehač, razvio algoritam mašinskog učenja sa ciljem da utvrdi koje delove Henry VIII komada on najverovatnije napisao sam, a koje njegov savremenik (i pisac za kojeg se sumnja da je bio njegov saradnik), Džon Flečer.

PCPress.rs Image

Algoritam je treniran da prepozna izbor reči i ritam Šekspirovih i Flečerovih drama iz tog vremena, a koristio je i „rolling window“ tehniku za proučavanje stilova, s kojom nije morao da brine o početku i završetku scene.

Dobijeni rezultati su delom očekivani, a delom iznenađujući. AI je utvrdio da je Flečer napisao skoro polovinu drame. Interesantno je da je on često završavao scenu i započinjao novu, a u nekim delovima teksta AI je utvrdio da predstavlja miks oba autora. To ukazuje da su Šekspir i Flečer na ovom dramskom komadu blisko sarađivali.

Istovremeno, analiza je utvrdila da je u pojedinim scenama učestvovao još jedan pisac iz tog doba, Filip Mesindžer.

Pročitajte i:  Rumunski premijer imenovao AI bota za savetnika

Ova analiza ne može sa sigurnošću da tvrdi navedene činjenice. Možda su Šekspir i Flečer samo imitirali stilove drugog autora. Ali njen značaj je što, osim što pokušava da odgovori na pitanja koja su se provlačila kroz vekove, je da može da ukaže na eventualne plagijate, prepoznavanjem različitih stilova pisanja u jednom dokumentu, koji se ne uklapaju u autorov stil.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,