N Central domination

AI slike: Ništa više neće biti stvarno

Istina je da zbog filtera i drugih dodataka ništa više nije stvarno na društvenim mrežama. Ispod njih su ipak prava lica i pejzaži, ali kad fotografije bude preuzeo AI, sasvim je sigurno da će se sve promeniti.

PCPress.rs Image

AI generatori slika su popularni već neko vreme, a najnoviji je Stable Diffusion. Budući da je open-source, to znači da je lako dostupan, pa svima koji imaju računar i pristojan GPU omogućava da naprave sliku bilo čega što im padne na pamet. Može da imitira bilo koji stil, a na osnovu opisnih rečenica koje se otpremaju u sistem reči pretvara u magiju koja se brzo ukazuje na ekranu.

Neki umetnici su oduševljeni novim mogućnostima, drugi ih preziru. Čovečanstvo uglavnom nije svesno ubrzane tehnološke revolucije koja se odvija u zajednicama na platformama Twitter, Discord i Github, a eksperti ukazuju na to da se radi o napretku koji može da se poredi s pojavom prve kamere. Stable Diffusion vodi taj novi talas deep learning alatki koje će zauvek promeniti vizuelne umetnosti.

Pročitajte i:  Naučnici sa Harvarda grade multimodalni sistem veštačke inteligencije za predviđanje 14 vrsta raka

To što je Stable Diffusion dostupan svima brine eksperte koji su upozorili da se radi o etičkom problemu. Prilika da bilo ko može da koristi ovakav sitem bez ikakvih ograničenja bi mogla da dovede do toga da ništa više ne bude stvarno na internetu, a najveći problem je u tome što nema ograničenja koja imaju stariji alati, pa Stable Diffusion može da stvara i one prizore koji se smatraju štetnim, a tako da izgledu vrlo uverljivo.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.