BIZIT 2022

AI uređaj prati disanje da bi dijagnostikovao Parkinsonovu bolest

Istraživači sa MIT-a razvili su sistem veštačke inteligencije koji može da dijagnostikuje Parkinsonovu bolest i prati njeno napredovanje, jednostavno praćenjem nečijih obrazaca disanja dok spava.

PCPress.rs Image

Novi, neinvazivni pristup

Uređaj izgleda kao internet ruter i može se montirati na zid u spavaćoj sobi. Emituje radio talase, a zatim neuronska mreža analizira reflektovane talase kako bi procenila obrasce disanja. Ono što je najvažnije, tehnologija bi mogla da pomogne u dijagnostikovanju Parkinsonove bolesti mnogo ranije od mnogih konvencionalnih tehnika i veoma je zgodna i neinvazivna u poređenju sa tradicionalnom dijagnostikom. Takođe može biti posebno korisno u testiranju novih tretmana za Parkinsonovu bolest kao neinvazivne metode za praćenje progresije bolesti.

Dijagnostikovanje Parkinsonove bolesti na vreme je teško, jer u većini slučajeva dijagnostički put čak i ne počinje dok motorni simptomi, kao što su tremor i ukočenost, ne postanu očigledni. Međutim, u mnogim slučajevima, bolest je možda počela godinama ranije, što znači da je šansa za ranu intervenciju izgubljena. Istraživači su eksperimentisali sa tehnikama kao što su neuroimaging ili analiza cerebrospinalne tečnosti, ali ovi pristupi su invazivni i nezgodni, posebno za ponovljene procene radi provere progresije bolesti. Sada, nova metoda ima potencijal da promeni sve ovo.

Pročitajte i:  Google mehanički konobari: Vaš sledeći pomoćnik?

Pristup je potpuno neinvazivan i uključuje jednostavno postavljanje uređaja u spavaću sobu u kojoj pacijent spava. Neuronska mreža zatim analizira pacijentove obrasce disanja dok spava, za koje se zna da su neregulisani kod Parkinsonove bolesti. „Odnos između Parkinsonove bolesti i disanja primećen je još 1817. godine u radu dr Džejmsa Parkinsona“, rekla je Dina Katabi, jedan od programera novog sistema. „Ovo nas je motivisalo da razmotrimo mogućnost otkrivanja bolesti na osnovu disanja bez gledanja u pokrete. Neke medicinske studije su pokazale da se respiratorni simptomi manifestuju godinama pre motoričkih simptoma, što znači da bi atributi disanja mogli biti obećavajući za procenu rizika pre Parkinsonove dijagnoze”.

Osim rane dijagnoze Parkinsonove bolesti, nova tehnologija je dobro prilagođena da omogući kliničarima da prate napredovanje bolesti bez ponovnih poseta klinici i skupih i invazivnih intervencija. Može biti veoma korisno za klinička ispitivanja Parkinsonovih tretmana, gde će napredovanje bolesti ili oporavak očigledno biti ključni ishodi. „Što se tiče razvoja lekova, rezultati mogu omogućiti klinička ispitivanja sa značajno kraćim trajanjem i manjim brojem učesnika, što na kraju ubrzava razvoj novih terapija“, rekao je Katabi.

Pročitajte i:  AI sada može da igra Minecraft jednako dobro kao i vi - evo zašto je to važno

„Što se tiče kliničke nege, pristup može pomoći u proceni pacijenata sa Parkinsonovom bolešću u tradicionalno nedovoljno opserviranim zajednicama, uključujući one koji žive u ruralnim oblastima i one koji teško napuštaju dom zbog ograničene mobilnosti ili kognitivnog oštećenja”.

Izvor: Medgadget

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.