Top50 Glas publike

AIK banka nudi 298 evra po deonici za preuzimanje Gorenjske banke

AIK banka će za jednu deonicu Gorenjske banke svim deoničarima ponuditi po 298 evra, može se videti iz poziva za glavnu skupštinu Save, koja je na rasporedu 30.1.2018. godine.

PCPress.rs Image

Deoničari Save, slovenačkog preduzeća koje je bilo većinski vlasnik Gorenjske banke, odlučiće da li se slažu s prodajom 37,65 posto Gorenjske banke.

AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića, ušla je u vlasničku strukturu Gorenjske banke u januaru prošle godine dokapitalizacijom vrednom 12,3 miliona evra, koju je zahtevala Banka Slovenije. Time je srpska banka postala drugi najveći akcionar u Gorenjskoj sa udelom od gotovo 14% akcija.

AIK banka nastavila da jača svoj udeo kupujući akcije Gorenjske od Aerodroma Ljubljana, Erste banke i Šparkase, čime je došla do udela od 20%. U februaru ove godine, AIK je dobio odobrenje slovenačkih regulatora za povećanje udela u Gorenjskoj banci iznad 50%.

Krajem juna 2017. godine najveći oponent AIK banci za preuzimanje Gorenjeske banke bio je Telekom Slovenije. Gorenjska banka je u prvih je devet meseci 2017. ostvarila 10,4 miliona evra bruto dobiti iz poslovanja, što je 8% više nego u istom razdoblju prošle godine. Banka sada ima tržišni udeo od 4,6 posto.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,